«Τα συμφέροντα και οι πολιτικές στην Ουάσιγκτον καθυστερούν τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής στις ΗΠΑ», δήλωσε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι το θέμα πάσχει σε θεμελιώδη σημεία, αναφέροντας ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με φράχτες και περιπόλους στα σύνορα» και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες να φυλάξει τα σύνορα, αλλά όπως είπε «θα πρέπει οι επιχειρήσεις να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες για την παράνομη απασχόληση των μεταναστών πριν έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πολίτες».

Ζητείται «πολιτική θέληση και θάρρος για να περάσει ο νόμος από το Κογκρέσο, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει μπροστά όπως είναι έτοιμη και η πλειοψηφία των πολιτών.

Ζήτησε επίσης «διακομματική συναίνεση», διαφορετικά «δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα» και έκανε αναφορά και σε όσους γερουσιαστές υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την μεταρρύθμιση του συστήματος αλλά υπέκυψαν σε «κομματικές πιέσεις και προεκλογικές πολιτικές» ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στη Γερουσία και σε κρίσιμες πολιτείες.

Μετά την ψήφιση το Μάιο από τη πολιτεία της Αριζόνας ενός εξαιρετικά αμφιλεγόμενου νόμου για τη μετανάστευση, το ζήτημα επανήλθε στην πρώτη γραμμή στις ΗΠΑ.

Ο νόμος, για τον οποίο πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικός, προκάλεσε ακόμα και την παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, παρά το ότι όπως είχε πει το χρονικά πιεστικό διάστημα ως τις εκλογές του Νοεμβρίου (και ενώ μεσολαβούν οι θερινές διακοπές) δεν επαρκεί για την ψήφιση ενός συνολικού νόμου.