Πριν από μόλις μία εβδομάδα η Ουκρανία καλούσε τους ρώσους τουρίστες να επιστρέψουν στο σπίτι τους, τώρα όμως έχει να ευχαριστεί έναν από αυτούς στην Κριμαία που φέρεται να βοήθησε στην αποκάλυψη της θέσης ενός κρίσιμου συστήματος αεράμυνας της Ρωσίας στη χερσόνησο.

«Ίσως παραείμαστε αυστηροί με τους Ρώσους τουρίστες. Αυτός ο άνδρας υπήρξε πολύ εξυπηρετικός», έγραψε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter.

Μαζί με το μήνυμα υπάρχει και η φτογραφία ενός ηλικιωμένου άνδρα με μαγιό, ο οποίος ποζάρει σε μια παραλία με φόντο ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Όπως γράφει η Daily Mail, η φωτογραφία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte – κάτι αντίστοιχο με το Facebook στη Ρωσία – το περασμένο Σαββατοκύριακο, μαζί με δεδομένα γεωγραφικής θέσης.

Αυτό επέτρεψε σε λαγωνικά του διαδικτύου να εντοπίσουν το S-400, ένα από τα πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα της Ρωσίας, σε μια αλυκή κοντά στην πόλη Yevpatoriya.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ευχαρίστησε τους Ρώσους τουρίστες που δρουν άθελά τους ως… κατάσκοποι για το Κίεβο. «Ευχαριστούμε και συνεχίστε την καλή δουλειά», ανέφερε.