Η Όλγκα Κατσούρα που ήταν μια εκ των ιδρυτών της πολιτοφυλακής του Ντονμπάς και πολεμούσε στον πόλεμο στην Ουκρανία από όταν ξέσπασε, σκοτώθηκε από ουκρανική ρουκέτα και γίνεται η πρώτη Ρωσίδα ανώτερη αξιωματικός που χάνει την ζωή της σε αυτή την σύρραξη.

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, η 52χρονη ήταν γνωστή με το παρατσούκλι Κούρσα και μητέρα δύο παιδιών. Επίσης, διοικούσε μια μεραρχία πυροβολικού, που είχε αναπτυχθεί κατά των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ σκοτώθηκε όταν ρουκέτα έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαινε.

Έτσι, έγινε η 97η γνωστή συνταγματάρχης που χάνει τη ζωή της στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λοιπόν, της απένειμε μετά θάνατον την υψηλότερη διάκριση του Κρεμλίνου, εκείνη του «ήρωα της Ρωσίας», ενώ είπε ότι την τίμησε «για το θάρρος και τον ηρωισμό που επέδειξε κατά την εκτέλεση του στρατιωτικού καθήκοντος».

Σημειώνεται, πως την είδηση του θανάτου της Ρωσίδας αξιωματικού επιβεβαίωσε η επικεφαλής του ρωσικού δικτύου RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, που ανέφερε σε ανάρτησή της: «Η θρυλική Κόρσα πέθανε στη Χορλίβκα. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».