Στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι λίγο πριν τις 18:00 (ώρα Ελλάδος), με τις αντιδράσεις της Κίνας να είναι σφοδρές. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σε δηλώσεις που έκανε ξεκαθάρισε ότι η επίσκεψη της «σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών» έναντι της Κίνας.

Παρόλα αυτά, το Πεκίνο κλιμακώνει την ένταση με την Ταϊβάν, με τον κινεζικό στρατό να βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ.

Επίσης, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

Άτυπο εμπάργκο και έλεγχος των πτήσεων

Επίσης, με αφορμή την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, η Κίνα επέβαλε ένα άτυπο εμπάργκο σε βασικά είδη και τρόφιμα προς το νησί της νότιας κινεζικής θάλασσας, αλλά και τροποποίησε και όλες τις πτήσεις, ώστε να έχει «καθαρό πεδίο» πάνω από τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας της.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, με αφορμή την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στο νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων που το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος -αν και διατηρεί κάποιες διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μαζί του-, έχει ξεκινήσει ένας «διπλωματικός πυρετός» που φαίνεται να μην υποχωρεί.

Συγκεκριμένα, απαγόρευσε την εισαγωγή ειδών, όπως:

  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • Μπισκότα
  • Παιδικές τροφές
  • Κέικ
  • Ποτά
  • Φρέσκα θαλασσινά

Παράλληλα, το Πεκίνο τροποποίηση την μία πίσω από την άλλη τις πτήσεις στην πλησιέστερη στην Ταιβάν ανατολική Κινεζική επαρχία, δηλαδή στη Φουτζιάν, αλλάζοντας κατά κύριο λόγο τις ώρες πτήσης.

Έτσι, τουλάχιστον 50 πτήσεις τροποποίησε από το πρωί μόνο η Xiamen Airlines, με έδρα την πόλη Xiamen, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το νησί, ενώ ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας είναι η αιτιολογία για τις αιφνίδιες αλλαγές, που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των επιβατών.

Το μήνυμα για την επίσκεψη στην Ταϊβάν

Η Νάνσι Πελόζι λίγο μετά την άφιξη στην Ταϊβάν δημοσιοποίησε στο Twitter σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η επίσκεψη τους «τιμά την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να υποστηρίξουν τη Δημοκρατία της Ταϊβάν». Πρόκειται για μία επίσκεψη η οποία αποτελεί μέρος του ευρύτερου ταξιδιού της αντιπροσωπείας στον Ινδο-Ειρηνικό «με επίκεντρο την αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική εταιρική σχέση και τη δημοκρατική διακυβέρνηση».

Επίσης, επισημαίνει πως «η αλληλεγγύη της Αμερικής με τα 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας».

«Η επίσκεψή μας είναι μία από τις πολλές αντιπροσωπείες του Κογκρέσου στην Ταϊβάν –και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με γνώμονα τον νόμο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν του 1979, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας και τις Έξι Διαβεβαιώσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιτίθενται στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo», προσθέτει την κατάληξη της ανακοίνωσης.

«Καμία δύναμη δεν θα υποτιμήσει την αποφασιστικότητα της Κίνας»

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την φανερή ενόχληση του Πεκίνου για την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Επίσης, χαρακτηρίζει την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και συμπληρώνει ότι η επίσκεψη στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα στις δυνάμεις αυτονομιστών περί «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

«Καμιά χώρα, καμία δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», προσθέτει στην συνέχεια.

Η Νάνσι Πελόζι στην Ταιβάν

Επιπλέον, το Πεκίνο προειδοποιεί ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Τέλος, προτρέπει τις ΗΠΑ να σταματήσουν να υπονομεύουν την «αρχή της μίας Κίνας». «Μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», είναι το μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσινγκτον.

Κινεζικά μαχητικά διέσχισαν τα στενά

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι βλέπει εχθρικά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊβάν, οπότε σήκωσε μαχητικά να πετάξουν ανάμεσα στα στενά που ηπειρωτική Κίνα από το νησί που διεκδικείται.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόσταση ανάμεσα στις δύο περιοχές, είναι αρκετά μικρή, ώστε ένα κανόνι να μπορεί να χτυπήσει από την μία περιοχή την άλλη.

Η Νάνσι Πελόζι στην Ταιβάν

«Κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 διασχίζουν τα στενά της Ταϊβάν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κινεζική τηλεόραση.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν διέψευσε τις πτήσεις των κινεζικών μαχητικών και σημείωσε ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».

Προετοιμασίες για το ενδεχόμενο κινεζικής επίθεσης

Η Ταϊβάν έχει θέσει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια καθώς η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της με την Κίνα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εγείρουν νέους φόβους για την πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης στο νησί.

Έτσι, οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν την σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα –όχι σε μπούνκερ που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό, αλλά σε υπόγειους χώρους όπως χώροι στάθμευσης, ο υπόγειος σιδηρόδρομος και υπόγεια εμπορικά κέντρα.

Η Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.

Αξιωματούχοι της Ταϊπέι επικαιροποιούν την βάση δεδομένων των καθορισμένων καταφυγίων τοποθετώντας σε μια εφαρμογή για κινητό τις πληροφορίες που αφορούν την τοποθεσία τους και διενεργούν εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με αφίσες ώστε να διασφαλίσουν πως οι πολίτες θα γνωρίζουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο.

Οι είσοδοι των καταφυγίων φέρουν μια κίτρινη ένδειξη, ένα χαρτί σχεδόν στο μέγεθος σελίδας A4, όπου αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να χωρέσουν.