Το χρυσό ρολόι που είχε στην κατοχή του ο Χίτλερ μέχρι να δώσει τέλος στη ζωή του, πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ και άγγιξε την τιμή των 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η συγκεκριμένη κίνηση δημιούργησε σειρά αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό δίκτυο «n-tv» αναφέρει ότι η δημοπρασία έγινε από τον οίκο «Alexander Historical Auctions», με την τιμή να μην είναι αρκετά υψηλή, αλλά μειωμένη, γιατί αρχικά υπολογίζονταν ότι θα άγγιζε τα 4 εκατομμύρια δολάρια.

Παρόλα αυτά, δημιουργήθηκαν πολλές αντιδράσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Εβραϊκή Ένωση (European Jewish Association) ζήτησε να ακυρωθεί η πώληση. Μάλιστα, ο πρόεδρος της οργάνωσης (ΕJA), Ραβίνος Μεναχέμ Μαργκολίν έστειλε επιστολή προς τους διοργανωτές της δημοπρασίας και τόνισε πως «η πώληση αυτών των αντικειμένων είναι απαράδεκτη».

Η ιστορία του ναζιστικού κειμηλίου

Ο οίκος «Alexander Historical Auctions» που έβγαλε το ρολόι σε δημοπρασία, αναφέρει ότι είναι διπλής όψεως και πως δόθηκε στον ηγέτη της Ναζιστικής Γερμανίας την ημέρα των 44ων γενεθλίων του, στις 20 Απριλίου του 1933 από τους αξιωματούχους του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.

Tο ρολόι το είχε πάρει από το κρησφύγετο του Χίτλερ ο Γάλλος στρατιώτης Pομπέρ Mινιό, μαζί με έγγραφα που πιστοποιούν την αυθεντικότητά του. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, ο Μινιό το πούλησε σε ξάδερφό του, ωστόσο το λάφυρο έμεινε στην ιδιοκτησία της οικογένειά του μέχρι σήμερα, καθώς θεωρείτο σημαντικό οικογενειακό κειμήλιο.