Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απηύθυνε κάλεσμα προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους ζήτησε να σταματήσουν να παραπονιούνται, να κάνουν το βήμα μπροστά και να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Στην ομιλία του της Δευτέρα (18/7) όπου απευθύνθηκε στο κοινό του με πάθος και έντονο ύφος, ο ισχυρός άνδρας της Συμμαχίας, τόνισε: «Το τίμημα που πληρώνουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ΝΑΤΟ, μπορεί να μετρηθεί σε χρήματα. Το τίμημα που πληρώνουν, όμως, εκείνοι (σ.σ. οι Ουκρανοί) μετριέται σε απώλειες ανθρώπινων ζωών σε καθημερινή βάση». Συνέχισε λέγοντας: «Θα πρέπει να σταματήσουμε, λοιπόν, τα παράπονα και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να προσφέρουμε υποστήριξη στην Ουκρανία. Τελεία».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε πως τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν ως στόχο την παροχή ουσιαστικής υποστήριξης προς την Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς «το τίμημα σε περίπτωση που δεν τους υποστηρίξουμε θα είναι ακόμη μεγαλύτερο».

«Είναι προς το συμφέρον μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία γιατί – και πρέπει να το καταλάβετε αυτό – αν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο τότε αυτομάτως ο κίνδυνος στρέφεται προς εμάς. Αν δεν νοιάζεστε για το ηθικό σκέλος αυτού που λέω, δηλαδή της υποστήριξης του ουκρανικού λαού, τότε θα πρέπει να ενδιαφερθείτε για τα δικά σας συμφέροντα όσον αφορά στον τομέα της ασφάλειας. Πληρώστε για την υποστήριξη, πληρώστε για την ανθρωπιστική βοήθεια, πληρώστε για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι οικονομικές κυρώσεις (σ.σ. προς τη Ρωσία) γιατί η εναλλακτική επιλογή είναι πως θα πληρώσετε πολλά περισσότερα αργότερα», πρόσθεσε.

Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, πάντως, συμφώνησαν να δώσουν άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει παραχωρηθεί από την έναρξη του πολέμου στα 2,5 δισ. ευρώ.