Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) δεσμεύθηκαν σήμερα να παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί» εντείνοντας τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στηρίζοντας τις δεσμεύσεις ασφάλειας για το Κίεβο σε μια μεταπολεμική συμφωνία.

«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη και να βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί» αναφέρει ανακοινωθέν της συνόδου της G7 που πραγματοποιείται στις βαυαρικές Άλπεις.

Οι δημοκρατίες της G7, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι αποφασισμένες να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου, για παράδειγμα από τις εξαγωγές χρυσού, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρο τη διαφυγή από τις κυρώσεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Οι χώρες της G7 θα διευρύνουν επίσης στοχευμένες κυρώσεις προκειμένου να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας εισροές, υπηρεσίες και τεχνολογίες του βιομηχανικού τομέα, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα της ετήσιας συνόδου της G7, που φέτος γίνεται στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο, στο οποίο οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της G7 κορόιδευαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τη διάσημη πλέον φωτογραφία του πάνω σε ένα άλογο.

Καθώς κάθισε στο στρογγυλό τραπέζι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ρώτησε τους άλλους ηγέτες: «Σακάκια κρατάμε ή βγάζουμε;», σύμφωνα με το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο Καναδός ομόλογός του Τζάστιν Τριντό απάντησε: «Ας περιμένουμε τη φωτογραφία».