Αναζωπυρώθηκε στο Ιράκ η χολέρα, μετά την επιδημία του 2005, χωρίς ακόμα να έχει σημειωθεί κάποιος θάνατος, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές. Δεκατρία κρούσματα καταγράφηκαν, τα δέκα στη Σουλεϊμανίγια, στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν.

«Στην επαρχία καταγράφηκαν δέκα κρούσματα χολέρας», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σαμπάχ Χαουράμι, γενικός διευθυντής υγείας στη Σουλεϊμανίγια, η ομώνυμη πρωτεύουσα της οποίας μετράει περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, άλλα δύο κρούσματα καταγράφηκαν στην αλ Μουτάνα στα νότια και το δέκατο τρίτο στο Κιρκούκ στα βόρεια.

Στην επαρχία Σουλεϊμανίγια έχουν αναφερθεί ακόμη 56 ύποπτα κρούσματα και δείγματα αναλύονται σε εργαστήριο της Βαγδάτης, το μοναδικό στη χώρα που είναι σε θέση να κάνει διάγνωση.

Διάρροια και εμετός

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών, «περίπου 4.000 περιπτώσεις ασθενών με διάρροια και εμετό καταγράφηκαν σε νοσοκομεία στη Σουλεϊμανίγια», σύμφωνα με τον Δρ. Χαουράμι. «Η χολέρα είναι φοβερή ασθένεια, αλλά μπορεί να θεραπευτεί πολύ εύκολα. Μπορούμε να σώσουμε ζωές σε μερικές ώρες», διαβεβαίωσε.

Στη Σουλεϊμανίγια είχε να καταγραφεί κρούσμα χολέρας από το 2012. Το 2015 επιδημία χολέρας έπληξε τη Βαγδάτη και την επαρχία της Βαβυλωνίας, νότια της πρωτεύουσας, μολύνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Η χολέρα, ασθένεια που προκαλεί οξεία διάρροια και αφυδάτωση και μπορεί να σκοτώσει μέσα σε ώρες ελλείψει θεραπείας, μολύνει μέσω της κατάποσης ή της απορρόφησης μολυσμένου νερού ή της βρώσης τροφίμων μολυσμένων από το βακτήριο vibrio cholerae.

Η ασθένεια εμφανίζεται συχνά σε κατοικημένες περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή έλλειψη δικτύων αποχέτευσης.

Στις αρχές του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγιζε πως κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφονται 1,3 ως 1,4 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας και 21.000 ως 143.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας.