Τρεις μέρες μετά το πρωτοφανές γεγονός του ρεσάλτου σε δύο ελληνικά πλοία στο Ιράν, στα οποία τα πληρώματα παραμένουν ουσιαστικά εγκλωβισμένοι, η αγωνία κορυφώνεται και οι ώρες κυλούν βασανιστικά για όλους τους συγγενείς των Ελλήνων ναυτικών.

Η κατάληψη (την οποία το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε πειρατεία) έγινε με ρεσάλτο από ελικόπτερα και οι διάλογοι ανάμεσα σε ναυτικούς και Ιρανούς στρατιώτες ήταν συγκλονιστικοί.

Υπενθυμίζεται πως στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων 2 Έλληνες ενώ στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος. Το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

Το επιβαρυντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως από της ιρανική πλευρά επικρατεί σιγή ισχύος ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος νεύρων που πολλοί –και κυρίως οι συγγενείς των ναυτικών- φοβούνται ότι θα εξελιχθεί σε «θρίλερ» διαρκείας.

Μάλιστα, χθες, «οι Φρουροί της Επανάστασης» οι οποίοι κατέλαβαν τα δύο δεξανμενόπλοια στο Ιράν απηύθυναν προειδοποίηση, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς –μέσω διαρροής σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης- ότι θα προχωρήσουν στην κατάληψη και άλλων ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, αν «η Ελλάδα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες».

Η οργάνωση σημειώνει πως αυτόν τον καιρό δεκαεπτά ελληνικά πλοία βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο και θα μπορούσαν επίσης να κατασχεθούν. Μετά από αυτή την προειδοποίηση το υπουργείο Ναυτιλίας, προχώρησε σε «έντονη σύσταση» προς τα υπό ελληνική σημαία πλοία να αποφεύγουν κατά το δυνατόν τα ύδατα αρμοδιότητας του Ιράν κατά τον διάπλου τους στον Περσικό Κόλπο και στα στενά του Ορμούζ.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη στα δύο ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοια ήρθε ως «απάντηση» στην υπόθεση του δεξαμενόπλοιου «Lana» το οποίο βρίσκεται εδώ και ενάμιση μήνα ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο της Καρύστου με το Πρωτοδικείο Χαλκίδας να έχει προχωρήσει σε κατάσχεση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε. Η δέσμευση του φορτίου είναι αυτό που πυροδότησε την διπλωματική κρίση με το Ιράν.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα δύο ελληνικά τάνκερ

«Θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώσει γρήγορα»

Η Ελπίδα Βεβεάκη, μητέρα του Μανώλη, ενός από τους εγκλωβισμένους ναυτικούς στο πλοίο Prudent Warrior λέει στο Newsbeast εμφανώς καταβεβλημένη αλλά ψύχραιμη: «Από το περασμένο Σάββατο που μας πήρε τηλέφωνο για να μας πει ότι είναι καλά, δυστυχώς δεν έχουμε κανένα άλλο νέο του».

Η ίδια συνεχίζει εξηγώντας μας τι συζήτησε με τον γιό της αλλά και πως νιώθουν τώρα οι συγγενείς των εγκλωβισμένων ναυτικών: «Το Σάββατο τον άκουγα ήρεμο τον Μανώλη, τουλάχιστον είχε ηρεμήσει από την επίθεση της προηγούμενης ημέρας μέσα στο καράβι. Μέσω του κου Πλακιωτάκη μαθαίνουμε πως το υπουργείο Ναυτιλίας ευελπιστεί να τελειώσουμε γρήγορα. Το γρήγορα όμως είναι σχετικό. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώσει γρήγορα, αλλά θα συμβεί; Έχω βάλει το δικό μου ψυχολογικό όριο- ότι θα έχει τελειώσει σε δέκα ημέρες. Έτσι θέλω να πιστεύω για να παραμένω αισιόδοξη. Μιλάω γι’ αυτό που θέλω εγώ, όχι γι αυτό που θα γίνει.

Το παιδί μου, ο Μανώλης, είναι 30 χρονών δουλεύει ως ναυτικός 6 χρόνια αλλά έχει κάνει πολλά ταξίδια ήδη, έχει περάσει πολλές φορές από τον Περσικό Κόλπο. Έχω άλλα τρία παιδιά- ευτυχώς δεν είναι στα καράβια. Οι γονείς και οι συγγενείς των ναυτικών, έχουμε μέσω της πλοιοκτήτριας εταιρείας φτιάξει ένα διαδικτυακό τσατ όπου μιλάμε κάθε μέρα και ανταλλάσσουμε νέα. Συμπαραστεκόμαστε ο ένας στον άλλο, στο ίδιο καζάνι βράζουμε άλλωστε…»

Τι λέει στο Newsbeast και ο αντιδήμαρχος Σητείας

Μιλώντας στο Newsbeast ο Γώργος Αϊλάκης, αντιδήμαρχος Σητείας και θείος του 30χρονου Μανώλη μας είπε με τη σειρά του τα εξής: «Ο Μανώλης είναι δεύτερος μηχανικός και μας έχει πει ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Τους έδωσαν τα κινητά τους τηλέφωνα αλλά δορυφορική κάλυψη δεν υπάρχει. Ένα τηλεφώνημα έκαναν τα παιδιά όλο και όλο. Είπε ότι τους συμπεριφέρονται καλά. Παρ’ όλα αυτά, δεν σας κρύβω πως αν και ψύχραιμοι, οι συγγενείς όλων των ναυτικών φοβόμαστε μήπως αυτή η ιστορία κρατήσει καιρό. Αυτό το ενδεχόμενο είναι στο κάδρο και μας φοβίζει. Και αν κάτσουν εκεί δύο, τρεις ακόμα και πέντε μήνες; Το έχουμε δει να συμβαίνει αυτό στο παρελθόν. Τί είναι αυτοί οι Φρουροί της Επανάστασης; Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με άναρχες, ξαφνικές συμπεριφορές. Τι μπορεί κανείς να περιμένει μετά από τόσο ανορθόδοξες συμπεριφορές; Αν τους ενδιαφέρει το φορτίο και μόνο, ελπίζουμε να αποδεσμεύσουν μετά τους ναυτικούς. Αν πάρουν όμως το φορτίο και μετά ζητούν λύτρα για να το αποδεσμεύσουν; Δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε».