Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει περίπου το ένα τρίτο της πόλης Σεβεροντονιέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όμως η επιχείρηση για την κατάληψή της διαρκεί περισσότερο από ό,τι ήλπιζαν, δήλωσε ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τα πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Σεβεροντονιέτσκ σε συντρίμμια. Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο νοτιοανατολικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, αλλά οι ουκρανικές άμυνες καθυστερούν την προέλασή τους στο Ντονμπάς.

«Μπορούμε να πούμε ήδη ότι το ένα τρίτο της Σεβεροντονιέτσκ είναι πλέον υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε στο TASS ο Λεονίντ Πάσετσνικ, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της Λουγκάνσκ. Μάχες μαίνονται στην πόλη, όπου τα ρωσικά στρατεύματα δεν προελαύνουν τόσο γρήγορα όσο ήθελαν, συνέχισε.

Ωστόσο «θέλουμε πάνω απ’ όλα να διατηρήσουμε την υποδομή της πόλης» όρθια, πρόσθεσε.

Την προώθηση των ρώσων περιπλέκει το γεγονός ότι στον τομέα της βιομηχανικής πόλης αυτής βρίσκονται αρκετά χημικά εργοστάσια.

Η Λουγκάνσκ αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα από τη Ρωσία λίγο προτού ο ρωσικός στρατός προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση θεωρούν την περιοχή τμήμα της ουκρανικής επικράτειας. Η Ρωσία επικεντρώνει την πολεμική προσπάθειά της το τελευταίο διάστημα στην κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνωρίζει πως έχει μεταφερθεί η «μέγιστη δύναμη πυρός» των ρωσικών δυνάμεων.