«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε και στη πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι «η (αμερικανική) κυβέρνηση είχε ένα σημαντικό γύρο συναντήσεων με τους (Έλληνες) ομολόγους μας. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος σύμμαχος και ένας σύμμαχος κλειδί των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ. Ομοίως, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να δούμε τους εταίρους μας να συνεργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Ανησυχία ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή

Οποιαδήποτε νέα επίθεση στη βόρεια Συρία θα υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο την εκστρατεία κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις αναφερόμενος στην εξαγγελία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων..

Ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν, ο Πράις ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί βαθύτατα για το ενδεχόμενο αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας στη βόρεια Συρία και ότι περιμένει πως η Τουρκία – σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ – θα τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2019 μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Ουάσινγκτον για την εγκαθίδρυση «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία.