Το σερβικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την ορθόδοξη Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας και αποδέχεται την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, η εκκλησία της Σερβίας ανακοίνωσε ότι πρέπει να γίνει διάλογος στο άμεσο μέλλον για να οριστεί το τελικό καθεστώς.

Έτσι, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, σημείωσε ότι «έχοντας λάβει την πράξη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” με την οποία αποδέχεται το γενικά αναγνωρισμένο κανονικό καθεστώς που της παραχωρήθηκε το 1959 από την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ελπίζει ότι θα επιλύσει το κανονικό καθεστώς, το οποίο θα πρέπει να ακολουθείται από πανορθόδοξη συναίνεση και αποδοχή αυτού του καθεστώτος».

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος της σερβικής Εκκλησίας ανακοίνωσε πως θεωρεί επιτακτικό τον διάλογο στο άμεσο μέλλον για το οριστικό καθεστώς της Εκκλησίας στην Βόρεια Μακεδονία και συμπληρώνει: «Στον διάλογο για το μελλοντικό και ενδεχομένως τελικό κανονικό καθεστώς, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα καθοδηγείται αποκλειστικά από εκκλησιολογικές – κανονικές και ποιμαντικές αρχές, κριτήρια και κανόνες, χωρίς να ενδιαφέρεται για “γεωπολιτικά” και “εκκλησιαστικοπολιτικά” κριτήρια».

Υπενθυμίζεται ότι η ορθόδοξη εκκλησία των Σκοπίων αποσχίστηκε το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.