Ο Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Μολδαβία συναντήθηκε, χθες Τρίτη (10/5), με ανθρώπους που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και πλέον στεγάζονται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε για ακόμη μια φορά σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη στον καταυλισμό να τερματιστεί ο πόλεμος, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

«Είναι αδύνατον να συναντήσεις πρόσφυγες και να μη συγκλονιστείς από τις ιστορίες τους», τόνισε ο κ. Γκουτέρες. Η τραγωδία αυτή δείχνει πως «ο πόλεμος είναι παράλογος και αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σύρραξη που ξέσπασε όταν ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Πορτογάλος επισκέφθηκε εξάλλου το σπίτι οικογένειας Μολδαβών η οποία φιλοξενεί πρόσφυγες και ευχαρίστησε προσωπικά τα μέλη της για τη γενναιοδωρία τους.

Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Μολδαβίας, τη Μάγια Σάντου, στην οποία εξέφρασε την εκτίμησή του για την αλληλεγγύη που δείχνει η χώρα της στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Φαρχάν Χακ.

Τόνισε πως η Μολδαβία υποδέχθηκε τους περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες κατ’ αναλογία προς τον δικό της πληθυσμό. Η χώρα 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει υποδεχθεί κάπου 450.000 ουκρανούς πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, παραπάνω από πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου, ενώ ξεπερνούν τα οκτώ εκατομμύρια όσοι εκτοπίστηκαν εντός Ουκρανίας.

Ο κ. Γκουτέρες μετέβη στη Βιέννη μετά την επίσκεψή του στη Μολδαβία.