Τον Αύγουστο αναμένεται η έκδοση των νέων διαβατηρίων στην Τουρκία και το έγγραφο θα έχει στις κεντρικές σελίδες του την εικόνα της Αγίας Σοφίας που έχει μετατραπεί σε τζαμί εδώ και δύο χρόνια προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού κράτους, αλλά και διεθνών φορέων.

Όπως υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν θα γίνουν διαθέσιμα τα νέα διαβατήρια μέσα στους επόμενους μήνες θα τα… κοσμούν διάφορα μνημεία – ορόσημα της χώρας του. Ανάμεσα τους η Αγία Σοφία και το παλάτι του Τοπ Καπί

Σύμφωνα με τα τουρικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (9/5) και λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ότι, οι προετοιμασίες για τα νέα διαβατήρια ξεκίνησαν εδώ και καιρό και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δε, δήλωσε τα εξής για το συγκεκριμένο θέμα: «Δημιουργήσαμε την υποδομή για την παραγωγή των τουρκικών διαβατηρίων. Ο εφοδιασμός τους είναι δύσκολος εξαιτίας της κρίσης που υπάρχει με τα τσιπ. Το διαβατήριό μας είναι ένα από τα πιο ασφαλή διαβατήρια στον κόσμο. Η δουλειά από τους ειδικούς είναι πολύ καλή και είμαστε σε καλό δρόμο. Οι σελίδες του θα περιλαμβάνουν το παλάτι Τοπ Καπί στην αρχή των σελίδων και θα τελειώνουν με το πρώτο κτήριο του κοινοβουλίου. Ακριβώς στο κέντρο του διαβατηρίου θα είναι το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Ελπίζουμε ότι το νέο μας διαβατήριο, το οποίο θα εκδοθεί στους πολίτες μας από τον Αύγουστο, θα είναι επωφελές για τη χώρα μας και το έθνος μας» είπε.