Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιστορική απόφαση του 1973 στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ με την οποία αναγνωρίστηκε πανεθνικά το δικαίωμα στην άμβλωση, όπως αποκάλυψε χθες Δευτέρα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico, επικαλούμενος το προσχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε.

Καθώς στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες επιβάλλονται νέοι περιορισμοί στο δικαίωμα στην άμβλωση, ακολουθούν ορισμένα στατιστικά στοιχεία για τις αμβλώσεις διεθνώς καθώς και τους αυστηρότερους νόμους που ισχύουν σε όλο τον κόσμο.

Οι πληροφορίες αυτές βασίζονται σε στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και από την οργάνωση Guttmacher Institute και το Κέντρο για τα Δικαιώματα στην Αναπαραγωγή (Center for Reproductive Rights), που και τα δύο στηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

  • Περίπου 73 εκατ. αμβλώσεις γίνονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, με το 61% από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και το 29% από όλες τις εγκυμοσύνες να καταλήγουν σε άμβλωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου το 45% όλων των αμβλώσεων είναι μη ασφαλείς, εκ των οποίων το 97% γίνεται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Βάσει των δεδομένων του ΠΟΥ, «η μη ασφαλής άμβλωση είναι κορυφαία –αλλά αποτρέψιμη—αιτία μητρικών θανάτων και νοσηρότητας».

  • Υπάρχουν 16 χώρες όπου η άμβλωση απαγορεύεται εντελώς. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, το Ιράκ, οι Φιλιππίνες, το Λάος, η Σενεγάλη, η Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Δικαιώματα στην Αναπαραγωγή. Περίπου 30 ακόμα χώρες την επιτρέπουν μόνο όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας, με τον σχετικό κατάλογο να περιλαμβάνει τη Νιγηρία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Βενεζουέλα, το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Μιανμάρ. Περίπου το 40% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία ζουν σε περιοχές όπου η πρόσβαση στην άμβλωση είναι παράνομη ή υπόκειται σε περιορισμούς.
  • Στις ΗΠΑ, μια σειρά από περιοριστικούς, υποστηριζόμενους από τους Ρεπουμπλικάνους, νόμους έχουν ψηφιστεί σε πολιτειακό επίπεδο, με το κατά πλειοψηφία Συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο να ετοιμάζεται να ταχθεί υπέρ την ανατροπής του νόμου του 1973 που νομιμοποίησε τη διαδικασία σε όλη τη χώρα.
  • Τον Ιανουάριο του 2021, η Πολωνία έθεσε σε ισχύ απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που απαγορεύει τις αμβλώσεις που γίνονται λόγω προβλημάτων του ίδιου του εμβρύου, απαγορεύοντας τον συνηθέστερο από τους λίγους νόμιμους λόγους για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης σε μια κατά βάση καθολική χώρα.
  • Το Ελ Σαλβαδόρ έχει από τις αυστηρότερες στον κόσμο νομοθεσίες για την άμβλωση, με τη διαδικασία να απαγορεύεται χωρίς εξαιρέσεις από το 1998. Σε πάνω από 180 γυναίκες που αντιμετώπισαν έκτακτα γυναικολογικά προβλήματα ασκήθηκαν διώξεις για άμβλωση ή ανθρωποκτονία τα τελευταία 20 χρόνια.
  • Στις γυναίκες στη Μάλτα απαγορεύεται η πρόσβαση στην άμβλωση, ακόμα κι αν κινδυνεύει η ζωή τους. Είναι η μοναδική χώρα-μέλος της ΕΕ που απαγορεύει εντελώς τη διαδικασία. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν έως και φυλάκιση τριών ετών.
  • Η Σενεγάλη απαγορεύει την άμβλωση αλλά η ιατρική δεοντολογία στη χώρα την επιτρέπει εάν συμφωνήσουν τρεις γιατροί ότι χρειάζεται για να σωθεί η ζωή μιας γυναίκας. Μελέτη του 2014 έδειξε ότι οι κανόνες αυτοί αναγκάζουν τις γυναίκες να υποβάλλονται κρυφά σε αμβλώσεις και, ως ύστατη λύση, να σκοτώνουν τα ίδια τους τα βρέφη.
  • Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η άμβλωση είναι παράνομη εκτός κι αν η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας ή υπάρχουν ενδείξεις ότι το έμβρυο δεν θα επιβιώσει. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως ένα έτος και βαρύ πρόστιμο. Οι γυναίκες που ζητούν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο για αποβολή μπορεί να κατηγορηθούν για απόπειρα άμβλωσης.
  • Η νομοθεσία κατά της άμβλωσης στις Φιλιππίνες προέρχεται από την εποχή της ως αποικίας της Ισπανίας. Η άμβλωση απαγορεύεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Περίπου 1.000 γυναίκες στις Φιλιππίνες πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω επιπλοκών. Η Ισπανία είναι μεταξύ των 50 και πλέον χωρών που έχουν απελευθερώσει το νόμο για τις αμβλώσεις τα τελευταία 25 χρόνια.