Η μυστηριώδης ηπατίτιδα που έχει χτυπήσει την Ευρώπη και ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία έστειλε μια οικογένεια σχεδόν σε απόγνωση καθώς η τρίχρονη κόρη τους παρολίγο να χάσει τη ζωή της όταν και διαγνώστηκε με τον ιό. Ήταν ανάμεσα στα 170 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι γονείς του βαριά άρρωστου τρίχρονου κοριτσιού φοβήθηκαν ότι η κόρη τους είχε μόνο λίγες ώρες ζωής πριν ο πατέρας της μάθει ότι μπορούσε να δωρίσει το μισό συκώτι του για να τη σώσει.

Η Λόλα Ρόουζ Ρέιν αρρώστησε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Αφού μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, οι γονείς της ενημερώθηκαν από τους γιατρούς ότι το συκώτι της τρίχρονης παρουσίαζε ανεπάρκεια λόγω της ηπατίτιδας και ότι θα έπρεπε να βρεθεί επειγόντως ένας συμβατός δότης για να επιβιώσει.

Ο πατέρας της Λόλα, Άλαν Ρέιν, δήλωσε: «Όταν ένας γιατρός σου λέει ότι η κόρη σου χρειάζεται μεταμόσχευση αλλιώς θα μπορούσε ενδεχομένως να πεθάνει, αυτό δεν είναι κάτι που κάθε πατέρας θέλει να μάθει», είπε. «Ήταν εντελώς απροσδόκητο. Ήταν σπαρακτικό γιατί βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πραγματική πιθανότητα να χάσουμε την κόρη μας».

If you could take a minute out of your day to share our story it would be greatly appreciated

Posted by Alan Raine on Saturday, April 23, 2022

Το σημάδι που ανησύχησε τους γονείς της 3χρονης

Η μητέρα της 3χρονης Λόλα Ρόουζ, Τζέιν ΜακΝιλ, ειδικευόμενη νοσοκόμα, ανησύχησε όταν τα μάτια της κόρης της κιτρίνισαν. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Darent Valley στο Κεντ, όπου οι εξετάσεις αποκάλυψαν πως το συκώτι της δεν λειτουργούσε σωστά. Οι γιατροί χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν γιατί το όργανο του κοριτσιού δεν λειτουργούσε, την έστειλαν σε ειδικούς για το ήπαρ στο Λονδίνο στις 17 Μαρτίου. Εκεί διαγνώστηκε με ηπατίτιδα.

Η μάχη να κρατηθεί η μικρή στη ζωή

Η Λόλα Ρόουζ τέθηκε σε τεχνητό κώμα για να δώσει στον οργανισμό της μια ευκαιρία να επιβιώσει από πιθανή πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Η μητέρα της Jane προετοιμάστηκε για να δει το κοριτσάκι της ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας συνδεδεμένο με αναπνευστήρα και άλλα μηχανήματα που σώζουν ζωές.

«Ήταν κάτι που κανείς μας δεν ήθελε να δει», είπε. «Κανένας γονιός δεν θα ήθελε να δει το παιδί του έτσι. Δεν ήθελα να περάσω αυτές τις πόρτες. Είναι απολύτως σπαρακτικό. Απλά σου σπαράζει την καρδιά. Ξέρεις ότι επιδεινώνεται συνεχώς και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό».

Και οι δύο γονείς προσφέρθηκαν εθελοντικά να γίνουν δότες ήπατος για τη μεταμόσχευση της κόρης τους, αλλά ο μπαμπάς Άλαν θεωρήθηκε ασφαλέστερος συμβατός. Η χειρουργική επέμβαση διήρκεσε επτά ώρες. Το μισό συκώτι του Άλαν μεταμοσχεύθηκε στην κόρη του και τα αποτελέσματα, λένε οι γονείς της Λόλα, ήταν εμφανή σχεδόν αμέσως.

«Νόμιζα ότι το μυαλό μου μού έκανε πλάκα», είπε η Τζέιν. «Αλλά τόσο η νοσοκόμα όσο και ο χειρουργός είπαν ότι μπορούσαν να δουν την αλλαγή χρώματος σε αυτήν».

Η Τζέιν και ο Άλαν ενημερώθηκαν ότι η ηπατική ανεπάρκεια της κόρης τους προκλήθηκε από λοίμωξη από αδενοϊό. Ο κοινός ιός προκαλεί συνήθως συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και δεν είναι γνωστό γιατί οδηγεί σε έξαρση των κρουσμάτων ηπατίτιδας αιφνίδιας έναρξης σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο από την αρχή του έτους.

Τα περιστατικά είναι σπάνια και ασυνήθιστα

Η Dr. Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρική σύμβουλος του UKHSA, δήλωσε στο Sky News: «Το να βλέπουμε οκτώ μεταμοσχεύσεις τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους είναι εκτός του συγχρονισμού που θα βλέπαμε κανονικά. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι θα βλέπαμε κανονικά σε ένα μέσο έτος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και στα παιδιά, και επομένως όταν βλέπουμε κάτι τέτοιο πρέπει να το ερευνήσουμε και να κατανοήσουμε την αιτία. Αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες και ασυνήθιστες».

Η μικρή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Kings College στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία κέντρα της χώρας για τη θεραπεία παιδιατρικών ηπατικών παθήσεων των παιδιών.

Ο Δρ Τάσος Γραμματικόπουλος, σύμβουλος παιδιατρικής ηπατολογίας στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται ακόμη για να διαπιστωθεί τι οδηγεί στην αύξηση, αλλά δήλωσε ότι μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι η έλλειψη κοινωνικής ανάμειξης μεταξύ των παιδιών κατά τη διάρκεια του κλειδώματος.

Δήλωσε στο Sky News: «Υπάρχουν ορισμένες θεωρίες. Μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει, σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των περιπτώσεων, περίπου το 77%, να σχετίζεται με λοίμωξη από αδενοϊό. Αλλά μπορεί να προκληθούν από μια σειρά άλλων, διαφορετικών λοιμώξεων. Τα πιο πρόσφατα λουκέτα και η πανδημία πιθανώς έπαιξαν ρόλο σε αυτό, επειδή τα παιδιά δεν εκτέθηκαν σε κοινούς παθογόνους παράγοντες, σε κοινές λοιμώξεις, όπως θα έκαναν αν ήταν έξω και κυκλοφορούσαν στην κοινότητα».

Η Lola-Rose συνεχίζει να σημειώνει καλή πρόοδο και επί του παρόντος υποβάλλεται σε φυσιοθεραπεία για να μπορέσει να ανακτήσει τις δυνάμεις της πριν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.