Περίπου 120.000 άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκημένη Μαριούπολη, υποστήριξε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού -ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης- ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι η Μόσχα ελέγχει όντως το μεγαλύτερο μέρος αλλά σε ένα τμήμα της παραμένουν ακόμη Ουκρανοί στρατιώτες.

Ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο «προσέφερε όλες τις επιλογές» στη Ρωσία για την ανταλλαγή πολιτών και στρατιωτών από την πόλη – λιμάνι και πως περιμένει την απάντηση της, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται πως οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται στο χαλυβουργείο Azovstal, απ’ όπου προβάλλουν αντίσταση στη ρωσική πολιορκία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η σημερινή εντολή Πούτιν για περικύκλωση του «οχυρού» αυτού – αντί για μία μεγάλης κλίμακας επίθεση – δείχνει πως οι Ρώσοι κατάλαβαν ότι η χαλυβουργία δε μπορεί να τεθεί υπό τον έλεγχο τους.

The Azovstal metallurgical plant is seen on the outskirts of the eastern Ukrainian city of Mariupol, Wednesday, Feb. 23, 2022

Ουκρανικό ΥΠΕΞ: «Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι αναγκαίος επειγόντως»

Και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα για την επείγουσα εγκαθίδρυση ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την χαλυβουργία Azovstal.

Οι άμαχοι «που κατέφυγαν σε μεγάλο αριθμό» στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας «δεν εμπιστεύονται τους (Ρώσους) στρατιώτες», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter.

«Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι αναγκαίος επειγόντως» με «εγγυήσεις ότι οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 200 άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν από την πόλη, αλλά μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες κανένα λεωφορείο δεν είχε φτάσει για να τους παραλάβει.

Πρόσθεσε πως ένα μικρό κομβόι λεωφορείων απομάκρυνε ανθρώπους χθες από την πολιορκούμενη πόλη και τώρα κατευθύνεται προς την Ζαπορίζια που τελεί υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων.