Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν «βασανιστήρια και απαγωγές» – και κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να ενισχύσουν το οπλοστάσιο της Ουκρανίας. Σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η νότια Ουκρανία έχει καταστραφεί από ρωσικές ομάδες βασανιστηρίων.

Είπε: «Εκεί έχουν κατασκευαστεί θάλαμοι βασανιστηρίων. Απαγάγουν εκπροσώπους των τοπικών κυβερνήσεων και οποιονδήποτε θεωρείται ορατός στις τοπικές κοινότητες».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια έχει κλαπεί, δημιουργώντας λιμό. «Στα κατεχόμενα τμήματα των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια, οι Ρώσοι δημιουργούν αποσχιστικά κράτη και εισάγουν το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι».

Προσοχή πολύ σκληρές εικόνες

Ζελένσκι: Σκόπιμη τρομοκρατία

Οι εντατικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, του Χάρκοβο, έχουν σκοτώσει 18 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 106 μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, δήλωσε ο Ζελένσκι «Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από σκόπιμη τρομοκρατία. Όλμοι, πυροβολικό εναντίον συνηθισμένων κατοικημένων γειτονιών, εναντίον συνηθισμένων πολιτών», είπε.

Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Σχετικά με μια επίθεση στα ανατολικά, ο Ζελένσκι πρόσθεσε: «Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την άμυνα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους εταίρους. Είμαστε ευγνώμονες σε όσους πραγματικά βοηθούν με ό,τι μπορούν. Αλλά εκείνοι που έχουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και καθυστερούν την προμήθειά τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η τύχη αυτής της μάχης εξαρτάται και από αυτούς. Η μοίρα των ανθρώπων που μπορούν να σωθούν».

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο CNN, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας η Ουκρανία να κρατήσει το Ντονμπάς, αλλιώς η Ρωσία θα μπορούσε να πιέσει για να καταλάβει το Κίεβο. Είπε: «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην τους επιτρέψουμε, να σταθούμε όρθιοι, γιατί αυτή η μάχη … μπορεί να επηρεάσει την πορεία ολόκληρου του πολέμου».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι ζήτησε και πάλι αυξημένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρου του τραπεζικού της τομέα και της πετρελαϊκής της βιομηχανίας. «Όλοι στην Ευρώπη και την Αμερική βλέπουν ήδη τη Ρωσία να χρησιμοποιεί ανοιχτά την ενέργεια για να αποσταθεροποιήσει τις δυτικές κοινωνίες», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Όλα αυτά απαιτούν μεγαλύτερη ταχύτητα από τις δυτικές χώρες στην προετοιμασία ενός νέου, ισχυρού πακέτου κυρώσεων».

Οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης αγνόησαν το ρωσικό τελεσίγραφο

Τα λόγια του έρχονται την ώρα που οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης αγνόησαν την προειδοποίηση της Ρωσίας «παραδοθείτε ή πεθάνετε» και ορκίστηκαν να πολεμήσουν μέχρι τέλους.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός βουλευτής της Οδησσού, Oleksiy Goncharenko, δήλωσε στο BBC News: «Μίλησα μαζί τους [με τους τελευταίους μαχητές] χθες και ξέρω ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους».

Η Ρωσία έδωσε τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στρατιώτες να «παραδοθούν ή να πεθάνουν», προτρέποντάς τους να καταθέσουν τα όπλα τους μέχρι τις 6:00 π.μ. ώρα Μόσχας (0300 GMT) και να εκκενώσουν την πόλη πριν από τις 13:00, την Κυριακή, αφού το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι τα στρατεύματά τους είχαν εκκαθαρίσει την αστική περιοχή της πόλης – με μόνο μια μικρή μονάδα Ουκρανών μαχητών να παραμένει στη γιγαντιαία χαλυβουργία Azovstal στο νοτιοανατολικό λιμάνι. Οι μαχητές αγνόησαν το αίτημα.

Πόλεμος στην Ουκρανία