Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οτιδήποτε άλλο πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Χωρίς να αναφερθεί σε κάποια χώρα συγκεκριμένα, ο Πράις είπε ότι «δεν θα ανησυχούσαμε ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα προκαλούσε οτιδήποτε άλλο πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Αυτή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανησυχούσαν πως η Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει την αντιπαράθεση για την Ουκρανία στην περίπτωση που η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Τι θα κάνει ο Πούτιν αν Φινλανδία και Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ επί του συγκεκριμένου θέματος ότι o Βλαντίμιρ Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ή η Σουηδία, αφού το υπουργείο Άμυνας του παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα.

Οι δηλώσεις Πεσκόφ, μάλιστα, ακολούθησαν εκείνες του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενός από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Στη Φινλανδία τώρα δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (13/4) στρατηγική έκθεση – κλειδί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρελούδιο του εθνικού διαλόγου για την ολοένα πιο πιθανή υποψηφιότητα της χώρας προς ένταξη στο NATO το καλοκαίρι.

Τι θα σημαίνει για τη Ρωσία η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Σε περίπτωση ένταξης της Φινλανδίας, τα χερσαία σύνορα της Ρωσίας με τα κράτη του NATO θα διπλασιαστούν μονομιάς, κατά 1.340 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ελσίνκι, το NATO θεωρεί πως θα χρειαστούν τέσσερις ως δώδεκα μήνες για να γίνει η Φινλανδία το 31ο κράτος μέλος. Χρειάζεται ομόφωνη έγκριση και επικύρωση από τα νυν κράτη μέλη.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη πως θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες, πολιτικές και στρατιωτικές» εάν ενταχθούν στο NATO.