Newsroom

Μια από τις κυριότερες γραμμές του μετώπου στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου αντιπαρατίθεται ο ουκρανικός στρατός με τις ρωσικές δυνάμεις, ήταν σταθερή σήμερα αλλά η πίεση εντείνεται, ενόψει της επικείμενης επίθεσης της Μόσχας.

Όπως γράφει το AFP, oι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν πάρει θέση μέσα και γύρω από το χωριό Κρανσοπίλια, όπου ακούγονται ανά τακτά διαστήματα πυρά του πυροβολικού.

Το χωριό αυτό, σε μια δασωμένη κοιλάδα, βρίσκεται πάνω στον δρόμο που οδηγεί από το Ιζιούμ –μια πόλη που κατέλαβαν πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις– στις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, που ελέγχονται από την Ουκρανία. Η γραμμή του μετώπου κρατάει και έχει σταθεροποιηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε αυτό το τμήμα του δρόμου, περίπου 25 χιλιόμετρα βορείως του Σλοβιάνσκ.

Σήμερα δεν ακούστηκαν καθόλου πυρά αυτόματων όπλων από το χωριό Κρασνοπίλια. Όλες οι πηγές που ρωτήθηκαν ωστόσο στη ζώνη αυτή εκτιμούν ότι η ρωσική επίθεση επίκειται και θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.

«Ξέρουμε ότι οι Ρώσοι ενισχύονται και ετοιμάζονται να επιτεθούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός, παρατηρώντας ότι έχουν αυξηθεί οι πτήσεις ρωσικών ελικοπτέρων πάνω από το μέτωπο, κάτι που συνήθως προαναγγέλλει μια επίθεση ευρείας κλίμακας.

«Είμαστε έτοιμοι (…) Τους έχουμε ετοιμάσει μερικές εκπλήξεις», είπε ο αξιωματικός αυτός χαμογελώντας πονηρά.

-Τους περιμένουμε!-

Εν αναμονή της μάχης, οι στρατιώτες επικεντρώνονται στις προετοιμασίες τους και εμφανίζονται αισιόδοξοι. «Τους περιμένουμε!» είπε ένας υπολοχαγός, η ομάδα του οποίου ανέλαβε να ενισχύσει τα χαρακώματα και τις θέσεις των στρατιωτών τοποθετώντας κούτσουρα γύρω από τον οδικό άξονα. Στο δάσος υπάρχουν διάσπαρτα τεθωρακισμένα και καμουφλαρισμένα όπλα.

Αυτός ο οδικός άξονας Ιζιούμ-Σλοβιάνσκ θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους για την επίθεση της Μόσχας που όλοι περιμένουν στο Ντονμπάς. Αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην απελευθέρωση του Ντονμπάς», αυτή η ιστορική μεταλλευτική λεκάνη της Ουκρανίας και της πρώην ΕΣΣΔ ζει με την αγωνία της επίθεσης.

Ο ουκρανικός στρατός έχει αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος μιας γραμμής που εκτείνεται από το Ντονέτσκ στα νότια μέχρι το Λουχάνσκ στα ανατολικά (τις πρωτεύουσες των ομώνυμων αυτονομιστικών «δημοκρατιών») και η οποία πλέον φτάνει μέχρι το Ιζιούμ στα βορειοδυτικά.

Στο κέντρο αυτής της λεκάνης βρίσκονται το Κραματόρσκ, η ντε φάκτο πρωτεύουσα της επαρχίας από τον Οκτώβριο του 2014 και η «δίδυμη πόλη», το Σλοβιάνσκ. Πολλοί κάτοικοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν μια κυκλωτική κίνηση, όπως έγινε στη Μαριούπολη, για να καταλάβουν όλη την περιοχή.

Οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ζήτησαν από τους άμαχους να φύγουν προς τα δυτικά της χώρας.

Μπούκα

Έως και 300 πτώματα ενδέχεται να βρίσκονται σε ομαδικό τάφο στην Μπούκα

Πίσω στην περιφέρεια του Κιέβου, η αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα αξιωματούχος της ουκρανικής Βουλής δήλωσε απόψε ότι σε έναν ομαδικό τάφο κοντά σε εκκλησία στην πόλη Μπούκα, όπου η Ουκρανία καταγγέλλει πως τελέστηκαν εγκλήματα πολέμου από τα ρωσικά στρατεύματα, ενδέχεται να βρίσκονται 150 με 300 σοροί.

«Αυτή τη στιγμή, τα πτώματα συλλέγονται από αξιωματούχους επιβολής του νόμου για τη διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων», ανέφερε η Λιουντμίνα Ντενισόβα σε μια διαδικτυακή της ανάρτηση.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, αρνείται κάθε σχετική κατηγορία και χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς «τερατώδη πλαστογραφία».

Η Δύση επιχειρεί να «εκτροχιάσει» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τροφοδοτώντας την «υστερία» για την Μπούκα δήλωσε χαρακτηριστικά προ ολίγου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.