Η Τσεχία ανακοίνωσε ότι ενισχύει την βοήθεια προς το Κίεβο με νέο στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ η Πολωνία θα αγοράσει τανκ από την Ουάσιγκτον με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε να προστατευτεί από την Ρωσία.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Πράγα ανακοίνωσε ότι παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου κορωνών (45 εκατομμύρια δολάρια), ενώ έστειλε άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BVP-1.

Μάλιστα, η τσεχική κρατική ραδιοτηλεόραση μετέδωσε την αποστολή, αναρτώντας βίντεο στο Twitter με ένα τρένο φορτωμένο με πέντε άρματα μάχης και πέντε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, η αποστολή ήταν ένα δώρο που συμφωνήθηκε με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά, η υπουργός Άμυνας Γιάνα Τσερνότσοβα δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι δεν θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει λεπτομέρειες σχετικά με την τσεχική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Θα σας διαβεβαιώσω μόνο ότι η Τσεχική Δημοκρατία… βοηθά την Ουκρανία όσο μπορεί και θα συνεχίσει να βοηθά (προμηθεύοντας) στρατιωτικό εξοπλισμό, ελαφρύ και βαρύ», είπε χαρακτηριστικά.

Η Πολωνία ενισχύει τον στρατό της

Η Βαρσοβία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την συμφωνία με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη 5.000 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα, αποφάσισε να αγοράσει 250 άρματα μάχης Abrams.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ από το Reuters, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζακ δήλωσε πως η συμφωνία για την αγορά των Abrams ανέρχεται σε περίπου 4,75 δισεκατομμύρια δολάρια και πως τα πρώτα από αυτά τα άρματα μάχης θα παραδοθούν φέτος.