Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί νάρκες κατά προσωπικού στη βορειοανατολική Ουκρανία. Οι νάρκες ανιχνεύουν βήματα όταν κάποιος πλησιάζει και στη συνέχεια «εξαφανίζουν» οτιδήποτε σε ακτίνα 16 μέτρων, σύμφωνα με έκθεση οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι νάρκες ξηράς POM-3, οι οποίες απαγορεύονται βάσει διεθνών συνθηκών, ανακαλύφθηκαν στο Χάρκοβο την περασμένη Δευτέρα (28/3) από Ουκρανούς τεχνικούς εξουδετέρωσης πυρομαχικών.

Γνωστές ως νάρκες «Medallion», οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύονται από εκτοξευτές πυραύλων και να πέφτουν με αλεξίπτωτο πριν θαφτούν ή στερεωθούν στο έδαφος. Είναι εξοπλισμένες με έναν «σεισμικό ανιχνευτή» ικανό να καταγράφει όταν κάποιος πλησιάζει. Η έκρηξη και τα θραύσματα μπορούν αδιακρίτως να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν οποιονδήποτε εντός της ακτίνας, ανέφερε η οργάνωση Human Rights Watch.

Οι νάρκες στο Χάρκοβο λέγεται ότι εκτοξεύθηκαν πιθανώς το περασμένο Σάββατο. Εάν κανείς δεν ενεργοποιήσει μια νάρκη POM-3, αυτή φέρεται να αυτοκαταστραφέται μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να είναι ώρες ή ημέρες μετά την εκτόξευσή της.

Ανάλογα με το έδαφος στο οποίο προσγειώνονται, οι νάρκες, προορίζονται να θαφτούν αν πέσουν σε χωμάτινη επιφάνεια ή χρησιμοποιούν «πόδια» με ελατήριο για να παραμείνουν όρθιες μέχρι να ενεργοποιηθούν.

Η παραγωγή, η αποθήκευση και η μεταφορά ναρκών κατά προσωπικού απαγορεύεται βάσει της διεθνούς συνθήκης για την απαγόρευση των ναρκών του 1997, αλλά η Ρωσία δεν είναι μεταξύ των 164 χωρών που την έχουν προσυπογράψει.

Ο Στιβ Γκους, στέλεχος του Human Rights Watch, τόνισε: «Οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να καταδικάσουν σθεναρά τη χρήση απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Αυτά τα όπλα δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων και αφήνουν μια θανατηφόρα κληρονομιά για τα επόμενα χρόνια». Πρόσθεσε, δε: «Η χρήση ναρκών κατά προσωπικού από τη Ρωσία στην Ουκρανία παραβιάζει σκόπιμα τον διεθνή κανόνα κατά της χρήσης αυτών των φρικτών όπλων».

Η ρωσική πλευρά, πάλι, υποστηρίζει πως και οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν νάρκες κατά προσωπικού.
Χαρακτηριστικά, η ρωσική κρατική τηλεόραση ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις τοποθέτησαν χιλιάδες νάρκες κατά των αρμάτων ή κατά προσωπικού στην περιοχή του Ντονμπάς και γύρω από την Κριμαία.