Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, στην τελευταία του ενημέρωση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει πετυχημένες αντεπιθέσεις που εμποδίζουν οποιαδήποτε προώθηση του ρωσικού στρατού προς το Κίεβο.

Αναφέρει πως αυξάνει την πίεση στις ρωσικές δυνάμεις στα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ διεξάγει πετυχημένες αντεπιθέσεις εναντίον ρωσικών θέσεων σε πόλεις που βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου. Τονίζεται πως ο ρωσικός στρατός σε αυτόν τον άξονα ήδη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην αλυσίδα ανεφοδιασμού, ενώ έχει καταγραφεί και πτώση του ηθικού.

Περαιτέρω υποστηρίζει πως οι αντεπιθέσεις στα περίχωρα πρέπει να έχουν αποφέρει και σημαντικές επιτυχίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου «είναι πιθανό να έχουν ανακαταλάβει το Μακάριβ και το Μοσχούν», ενώ «υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να βρίσκονται που να μπορούν να περικυκλώσουν τις ρωσικές μονάδες που βρίσκονται στην Μπούχα και στο Ιρπίν». Καταλήγει προσθέτοντας: «Είναι πιθανό αυτές οι πετυχημένες αντεπιθέσεις από την Ουκρανία να έχουν περιορίσει την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να αναδιοργανωθούν και να συνεχίσουν την επίθεσή τους προς το Κίεβο». Να σημειώσουμε πως νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν τον ρωσικό στρατό να σκάβει χαρακώματα.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο σε ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις λαμβάνουν θέσεις άμυνας στα βόρεια του Κιέβου και δεν προχωρούν. Σημειώνει πως σε άλλα σημεία οι προσπάθειες καθυστερούν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει τους εισβολείς περί τα 25 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο Ολέξιι Αρεστόβιτς, στενό συνεργάτη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην περιοχή του Κιέβου βρίσκονται περίπου 12.000 Ρώσοι στρατιώτες. «Από αυτούς, οι 3.000 είναι σχεδόν περικυκλωμένοι και άλλες τέσσερις χιλιάδες έχουν απομονωθεί και τα πράγματα είναι πολύ δυσάρεστα για εκείνους», δήλωσε.