Στενεύει ο κλοιός στη Νότια Ουκρανία και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ρωσικός στρατός μπορεί να ήταν στάσιμος την τελευταία εβδομάδα του πολέμου, όμως πλέον φέρεται να προετοιμάζεται για μεγάλη επίθεση στο Μικολάιφ και την Οδησσό.

Οι συγκεκριμένες περιοχές βομβαρδίζονται αδιάκοπα και ουκρανικές πληροφορίες αναφέρουν ότι κοντά στις ακτές πλέουν ρωσικά πλοία, ενώ ενδέχεται να έχουν αποβιβαστεί ήδη Ρώσοι σαμπομπέρ.

Παρόλα αυτά, αρκετοί κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν και δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. «Δεν έχουμε πού να πάμε, δεν έχουμε οικογένεια στο εξωτερικό», δήλωσε χαρακτηριστικά στο AFP μια κάτοικος της περιοχής.

«Ακόμη και η μητέρα μου έμαθε να ξεχωρίζει τον ήχο που κάνουν τα πυρά»

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, στη συνοικία Κουλμπάκινο, που αποτελείται από πολλά πολυώροφα μπλοκ διαμερισμάτων, ο πληθυσμός μειώθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες, από 12.000 σε λιγότερους από 1.000 κατοίκους, υποστηρίζει ο Αλεξάντρ Ζαντέρα, 56 ετών. Ο ίδιος αναγκάστηκε να απομακρύνει την ηλικιωμένη μητέρα του από το διαμέρισμά της, σε ένα κτίριο που χτυπήθηκε στις 7 Μαρτίου.

«Συνηθίσαμε να τρώμε με αυτόν τον θόρυβο στο βάθος», λέει. «Τώρα, ακόμη και η μητέρα μου έμαθε να ξεχωρίζει τον ήχο που κάνουν τα διάφορα πυρά, τα αντιαεροπορικά ή οι βόμβες», λέει αυτός ο πρώην σμήναρχος.