Ο εφιάλτης του πολέμου συνεχίζεται στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές κατοικιών στην πόλη Χάρκιβ (Χάρκοβο) 89 φορές μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με τοπικό κυβερνήτη. Πάντως, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους αμάχους μετά το πλήγμα σε ινστιτούτο που περιλαμβάνει ένα πυρηνικό εργαστήριο, δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν υπάρχουν απειλές ακόμη για τον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε σε ένα βίντεο ο Όλεχ Σινεχούμποφ.

Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το ινστιτούτο στο Χάρκιβ όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας.

Η πόλη Χάρκιβ βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε από την πλευρά του σε τηλεοπτική συνέντευξη ο δήμαρχος της πόλης.

Βομβαρδισμένα κτίρια στο Χάρκοβο στην Ουκρανία

«Μέχρι σήμερα, 48 από τα σχολεία της πόλης έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο δήμαρχος Ίγκορ Τερέχοβ. Η πόλη έχει σε περίοδο ειρήνης περίπου 1,4 εκατομμύριο κατοίκους.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, δήλωσε σήμερα πως όλοι οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούν σταθερά όμως το προσωπικό στη μονάδα της Ζαπορίζια που καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζει ψυχολογική πίεση.

Βομβαρδισμένα κτίρια στο Χάρκοβο στην Ουκρανία

Τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς δεν έχουν αλλάξει, ανέφερε.

«Οι υπάλληλοι του σταθμού βρίσκονται υπό ισχυρή ψυχολογική πίεση από τις κατοχικές δυνάμεις, όλοι οι εργαζόμενοι κατά την άφιξή τους στον σταθμό ελέγχονται προσεκτικά από ένοπλους τρομοκράτες», είπε αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις στη Ζαπορίζια, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όλο αυτό επηρεάζει αρνητικά την εργασία και θέτει σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια και την ασφάλεια της ακτινοβολίας», είπε.

Μεγαλύτερες οι απώλειες σε αμάχους παρά σε στρατιώτες από τη ρωσική εισβολή

Βομβαρδισμένα κτίρια στο Χάρκοβο στην Ουκρανία

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία έχουν σκοτώσει περισσότερους ουκρανούς αμάχους σε σχέση με στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ.

«Θέλω να ακουστεί αυτό όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο ίδιος.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την εκδίωξη ηγετών τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί.