Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί Ουκρανούς σαμποτέρ για την επίθεση στον χώρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, χαρακτηρίζοντάς την ως «τερατώδη προβοκάτσια», μεταδίδει το Reuters.

Η Ουκρανία είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής, πυρπολώντας μια παρακείμενη πενταώροφη εγκατάσταση εκπαίδευσης, με το περιστατικό να προκαλεί τη διεθνή καταδίκη της Μόσχας, και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 9η ημέρα.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και η περιοχή ήταν υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου.

«Ωστόσο, χθες το βράδυ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έγινε προσπάθεια από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να πραγματοποιήσει μια τερατώδη προβοκάτσια», φέρεται να είπε ο εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ, μεταδίδει το Reuters.

«Στις 4 Μαρτίου γύρω στις 2:00 π.μ. στη διάρκεια μιας περιπολίας της φυλασσόμενης περιοχής δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, μια μηχανοκίνητη περίπολος της Εθνικής Φρουράς δέχθηκε επίθεση από ουκρανική ομάδα σαμποτέρ», είπε.

«Πυρά εναντίον ανδρών της Ρωσικής Εθνοφρουράς»

«Προκειμένου να προκαλέσουν την επιστροφή πυρών στο κτίριο, πυκνά πυρά από μικρά όπλα ερρίφθησαν εναντίον ανδρών της Ρωσικής Εθνοφρουράς από τα παράθυρα αρκετών ορόφων ενός συγκροτήματος εκπαίδευσης που βρίσκεται έξω από το εργοστάσιο».

Ο εκπρόσωπος είπε πως η ρωσική περίπολος επέστρεψε τα πυρά και η «ομάδα των σαμποτέρ» εγκατέλειψε το συγκρότημα εκπαίδευσης, βάζοντας φωτιά σε αυτό καθώς έφευγε.

Η εκδοχή αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων.

Νωρίτερα, βίντεο από το εργοστάσιο, που η αυθεντικότητά του επαληθεύθηκε από το Reuters, έδειξε ένα κτίριο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες και καταιγισμό εισερχόμενων βλημάτων, προτού μια μεγάλη πυρακτωμένη σφαίρα φωτίσει τον ουρανό και εκραγεί δίπλα σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων με αποτέλεσμα στήλες καπνού να υψωθούν πάνω από το συγκρότημα.