Ο πόλεμος είναι πλέον πραγματικότητα στην Ουκρανία. Οι πολίτες ξύπνησαν το πρωί υπό τους ήχους των σειρηνών μετά το διάγγελμα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι εισέβαλε με τον στρατό στη χώρα. Δύο μέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία ο Πούτιν είχε ανακοινώσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, που στην ουσία ήταν το προοίμιο της εισβολής. Και αυτό το είχαν καταλάβει οι Ουκρανοί που πήραν τα μέτρα τους για να προστατέψουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με το today.com αρκετοί γονείς αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: έφτιαξαν αυτοκόλλητο στα οποία αναγραφόταν, μεταξύ άλλων, η ομάδα αίματός τους σε περίπτωση που τραυματίζονταν σε κάποια επίθεση και κρινόταν αναγκαία η μετάγγιση αίματος.

Ο Βασίλ και η Μάρτα, γονείς δύο κοριτσιών 9 και 5 ετών, ζουν σε ένα χωριό περίπου 9 χλμ. από το Κίεβο. Η μεγάλη κόρη τους πάει σε σχολείο στο κέντρο του Κιέβου. «Είναι ένα κομμάτι χαρτί, με την ομάδα αίματος, τα ονόματα των γονιών και τα τηλέφωνά μας. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αυτό το αυτοκόλλητο. Κάθε γονιός μπορεί να το φτιάξει όπως θέλει» λέει ο πατέρας στο Today.

Ουκρανές μητέρες άρχισαν να συζητούν για τα αυτοκόλλητα στο Facebook μετά την ομιλία του Πούτιν, λέει η ανταποκρίτρια του ισπανικού πρακτορείου EFE, Όλγκα Τόκαριουκ. Κάποια σχολεία κατέστησαν μάλιστα υποχρεωτικά τα αυτοκόλλητα» είπε.

Κάποιοι γονείς προετοιμάζουν τα παιδιά τους πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Συζήτησα με τη μεγαλύτερη κόρη μου, 13 χρονών, καθώς πολλές φορές γυρνάει μόνη της από το σχολείο. Της είπα ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να ακούσει τον δάσκαλό της και εκείνη με ρώτησε πού θα με έβρισκε» είπε η Κριστίνα.

Με τις μικρότερες κόρες της όπως λέει, 5 και 3 ετών, δεν κάνουν εκτενείς συζητήσεις για το ενδεχόμενο πολέμου, απλά τους έχει πει να θυμούνται τη διεύθυνση που μένουν, τα ονόματά τους και το όνομα της μαμάς τους.