Παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία. Παρά την οπισθοχώρηση μερίδας του μεγάλου ρωσικού στρατού από τα σύνορα με την Ουκρανία παραμένει η διεθνής επιφυλακή για την εισβολή της Ρωσίας. Φαίνεται πως οι ΗΠΑ, όπως έγινε σαφές και από τις δηλώσεις Μπάιντεν, δεν έχουν πεισθεί από τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θέλει πόλεμο.

Μάλιστα η αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από τις θέσεις τους, έφερε κι ένα ειρωνικό σχόλιο από τον Ρώσο Πρόεδρο.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τροφοδοτούν την κρίση, προειδοποιώντας για επικείμενη εισβολή, στο σημείο που ο Πεσκόφ είπε πως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αστειεύτηκε για το γεγονός αυτό.

«Μας ζητά να μάθουμε αν η ακριβής ώρα που θα ξεκινήσει ο πόλεμος έχει δημοσιευτεί», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Διάγγελμα Μπάιντεν

Διάγγελμα έκανε ο Τζο Μπάιντεν με αφορμή την Ρωσο-Ουκρανική κρίση. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι έχει μιλήσει με τον Πούτιν και του έχει πει πως είναι έτοιμοι για διπλωματία υψηλού επιπέδου.

«Δεν θα θυσιάσουμε τις αρχές μας ωστόσο» ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν και τόνισε πως οι χώρες έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν με ποιον θα συναιτερίζονται. «Τα έθνη έχουν το δικαίωμα σε εδαφική ακεραιότητα».

«Η εισβολή παραμένει εξαιρετικά πιθανή» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν και επεσήμανε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία.

«Δεν θέλουμε την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας. Πολίτες της Ρωσίας δεν είστε ο εχθρός μας. Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία θα είναι μια πολεμική επιλογή. Θα υπάρξει διεθνής κατακραυγή. Οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι θα απαντήσουν αποφασιστικά. Πρέπει να δώσουμε στην διπλωματία κάθε ευκαιρία επιτυχίας. Μια χώρα δεν μπορεί να αλλάξει δια της βίας τα γειτονικά της σύνορα».

Τι μεταφέρουν οι Έλληνες ομογενείς

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο κ. Παντελής Μπούμπουρας, επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Κριμαία, κάτοικος Οδησσού και πρόεδρος των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, περιγράφοντας την κατάσταση εκεί.

«Όλος ο ουκρανικός λαός και όσοι ζούμε εδώ, είμαστε σε μια κατάσταση αγωνίας για το τι θα γίνει. Τον να μην επιτεθούν οι Ρώσοι, δε σημαίνει ότι τελείωσε αυτή η ψυχοφθόρα κατάσταση. Μετά από μία εβδομάδα μπορεί να έρθουν τα πράγματα ανάποδα. Πρέπει να γίνει κάτι να ηρεμήσει αυτή τη χώρα, αν την αφήσει η Ρωσία. Καταρρέει η οικονομία του κράτους, υπάρχει ανασφάλεια. Η ζωή είναι κανονική, προϊόντα υπάρχουν, ο κόσμος προσπαθεί να δουλεύει», σημείωσε ο κ. Μπούμπουρας.

«Εγώ είμαι 25 χρόνια στην Ουκρανία. Όταν ο Πούτιν κατέλαβε την Κριμαία, όταν κάτι γίνει μία φορά, ο κόσμος πιστεύει ότι μπορεί να γίνει και δεύτερη, ό,τι και αν λένε οι διπλωμάτες. Ο κόσμος έχει αυτή την ανασφάλεια και θα την έχει», εξήγησε.

«Οι Έλληνες καθηγητές έφυγαν γιατί όπου και αν πάνε θα πάρουν το μισθό τους, καλά είναι να είναι στην Ελλάδα. Εμείς δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε. Εμείς ζούμε εδώ και δουλεύουμε», είπε κλείνοντας ο κ. Μπούμπουρας.