Η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, από το βήμα του “Vienna Economic Forum”, που διεξάγεται στα Τίρανα.

“Η (ευρωπαϊκή) ολοκλήρωση θεωρείται ως μια μοναδική ευκαιρία για το μέλλον. Αυτό δείχνει πως δεν έχουμε χρόνο να κοιτάμε πίσω, αλλά να κοιτάμε στο μέλλον και να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις. Θα πρέπει να περπατήσουμε από κοινού σε αυτό το μονοπάτι. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τη συναίσθηση του τι είμαστε, τι μπορούμε να προσφέρουμε και από τι μπορούμε να επωφεληθούμε. Η συνεργασία προκειμένου να ανταποκριθούμε στις πολιτικές προκλήσεις είναι απαραίτητη, καθώς κοινός στόχος μας είναι η Ευρώπη” σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο Αλβανός πρωθυπουργός.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύω σθεναρά πως θα κάνουμε το καλύτερο για την περιοχή και όλη την Ευρώπη” υπογράμμισε ο κ. Ράμα και πρόσθεσε: “Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια κοινή αγορά και να συντονίσουμε, από κοινού με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την υλοποίηση πρότζεκτ».

Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την προσήλωση της κυβέρνησής του στην περιφερειακή συνεργασία ως τον βασικό πυλώνα για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση. “Η Σερβία είναι ανοιχτή στη συνεργασία σε όλες τις διαδικασίες ενσωμάτωσης των Δ. Βαλκανίων” τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

«Στη χώρα μου” πρόσθεσε “η δημοφιλία της ΕΕ έπεσε λίγο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να κουράζονται. Αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε τους εαυτούς μας. Έχουμε μια αγορά άνω των 20 εκατομμυρίων πολιτών και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι αυτοπεποίθηση. Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να χτυπήσουμε την πόρτα των ευρωπαϊκών θεσμών να τούς ζητήσουμε αυτό που χρειαζόμαστε. Αν δεν λάβουμε στήριξη από την ΕΕ, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε μόνοι μας».

Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της ΠΓΔΜ συζητούν στα Τίρανα ζητήματα που άπτονται της περιφερειακής συνεργασίας και της υλοποίησης κοινών έργων, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τα Τίρανα με τη Σκόδρα και το Μαυροβούνιο, η ολοκλήρωση της οδικής αρτηρίας Αλβανίας-Κοσόβου-Σερβίας καθώς και η κατασκευή του διαβαλκανικού αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τις χώρες της περιοχής με την Αυστρία και τη Γερμανία.

Το “Vienna Economic Forum” καθιερώθηκε το 2004 ως πλατφόρμα για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών και περιοχών από την Αδριατική ως τη Μαύρη Θάλασσα.