Είκοσι δύο στρατιώτες ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον βάκιλο που προκαλεί την ασθένεια του άνθρακα, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης σε αμερικανική βάση στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος» για τον πληθυσμό, η αεροπορική βάση στο Οσάν εξηγεί ότι υπήρξε συναγερμός όταν αποκαλύφθηκε ότι βάκιλοι που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης ήταν πιθανόν ενεργοί.

«Είκοσι δύο στρατιώτες ενδέχεται να έχουν εκτεθεί κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής αυτής άσκησης», προσθέτει η βάση σε ανακοίνωση. Ωστόσο, κανένας από τους στρατιώτες αυτούς δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα μόλυνσης.

Το εν λόγω δείγμα χρησιμοποιήθηκε «σε περιβάλλον εργαστηρίου», σε αυτόνομη εγκατάσταση της στρατιωτικής βάσης. «Οι ειδικές ομάδες σε επικίνδυνα υλικά απέκλεισαν την εγκατάσταση, την απολύμαναν και κατέστρεψαν τους βάκιλους», πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι αμερικανικό στρατιωτικό εργαστήριο είχε στείλει βάκιλους της ασθένειας του άνθρακα -που είχαν ακτινοβοληθεί ώστε να εξουδετερωθούν- σε εργαστήρια στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος.

Τουλάχιστον ένα από τα εργαστήρια αυτά, που βρίσκεται στην ανατολική πολιτεία Μέριλαντ, διαπίστωσε την παρουσία ενεργών βακίλων στις 22 Μαΐου στο δείγμα του και ειδοποίησε τις αρχές.

Η αεροπορική βάση του Οσάν, 105 χλμ. νότια της Σεούλ, είναι μία από τις πολλές βάσεις όπου σταθμεύουν οι 28.500 αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη Νότια Κορέα.