Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα έρχεται πρώτος στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας και θα μπορούσε ακόμη και να βελτιώσει το ποσοστό του από την τελευταία ψηφοφορία του 2019, σύμφωνα με τις προβολές από τις δημοσκοπήσεις που μεταδόθηκαν από τρεις τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το ακροδεξιό κόμμα Chega (Αρκετά) θα μπορούσε από την πλευρά του να γίνει τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα λαμβάνοντας έως και 8% των ψήφων, σύμφωνα με την έρευνα της δημόσιας τηλεόρασης RTP.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές προηγούνται στις εκλογές και μπορεί ακόμη και να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τρία exit poll, που τοποθετούν το κόμμα του πρωθυπουργού σε μια κλίμακα 37%-42,5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνουν ποσοστό 26,7-35%, και ακολουθεί το ακροδεξιό Chega, με 4,5-8,5% και η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία με ποσοστό που κυμαίνεται σε παρόμοια κλίμακα, έδειξαν οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα SIC, RTP και TVI.

Εάν οι Σοσιαλιστές δεν εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία, ο συνδυασμός της αριστεράς πιθανότατα θα το κάνει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.