Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταβάλει συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση στους περίπου 4.000 επιζώντες Σοβιετικούς αιχμαλώτους που υπέφεραν στα χέρια των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέφεραν σήμερα πηγές του κυβενητικού συνασπισμού.

Στις αρχές Μαΐου η Ευρώπη τίμησε τα 70 χρόνια από τη λήξη του πολέμου και το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να συζητηθούν ορισμένες πλευρές του πολέμου που σπανίως αναφέρονταν, όπως η μοίρα των πολλών εκατομμυρίων αιχμαλώτων πολέμου.

Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς υποστήριξαν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ έχουν συμφωνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εταίρους τους στην κυβέρνηση να υπολογίσουν το ποσό αυτό σε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Οι επιζώντες αναμένεται να λάβουν αποζημίωση ύψους 2.500 ευρώ ο καθένας.

Τα δεινά που υπέστησαν τα σχεδόν 5,3 εκατομμύρια των Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου που κρατήθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις μεταξύ 1941-45 ήταν ανείπωτα και περισσότεροι από τους μισούς πέθαναν. Κρατούνταν σε απάνθρωπες συνθήκες και πάρα πολλοί εκτελέστηκαν ενώ άλλοι λιμοκτόνησαν ή υπέκυψαν σε ασθένειες.

Σε μια ομιλία του για το τέλος του πολέμου ο Γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ επισήμανε την ευθύνη που φέρει η χώρα του για αυτούς τους θανάτους και υποστήριξε ότι η σκληρή μοίρα των Σοβιετικών αιχμαλώτων δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως από τη Γερμανία.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει το σχέδιο αυτό, δηλώνοντας ότι εναπόκειται στην κάτω βουλή να αποφασίσει για το θέμα. “Κατά την άποψη του υπουργού Εξωτερικών (Φρανκ-Βάλτερ) Σταϊνμάγερ, είναι μια καλή πρωτοβουλία της Μπούντεσταγκ την οποία χαιρετίζει και υποστηρίζει”, είπε ο εκπρόσωπος.

Δεν έχει διευκρινιστεί πάντως αν η αποζημίωση αφορά μόνο τους επιζώντες του πολέμου από τη Ρωσία ή και από άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η Μπούντεσταγκ θα πρέπει να εγκρίνει την πρόταση αυτή, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα περάσει εύκολα χάρη στην υποστήριξη όχι μόνο των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και των Πρασίνων.