Τέλος στη μαζική συλλογή στοιχείων τηλεφωνικών συναλλαγών Αμερικανών πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες αποφάσισε να βάλει η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ψηφίζοντας χθες ένα σχέδιο νόμου για το συγκεκριμένο ζήτημα και συνάμα προετοιμάζοντας μια πιθανή αντιπαράθεση με την Γερουσία για το πρόγραμμα αυτό που λήγει την 1η Ιουνίου.

Με ψήφους 338 υπέρ και 88 κατά, η Βουλή πέρασε το USA Freedom Act, που δίνει τέλος στη μαζική συλλογή στοιχείων και επιτρέπει σε μυστικές υπηρεσίες πρόσβαση σε τηλεφωνικά και άλλα στοιχεία μόνο όταν κάποιο δικαστήριο αποφασίσει ότι υπάρχει βάσιμη υποψία ότι συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία.

Η αντιπαράθεση έγκειται στο ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακκόνελλ, υποστηρίζει την ανανέωση του τωρινού προγράμματος μαζικής συλλογής πληροφοριών υπό τον νόμο USA Patriot Act, που ψηφίστηκε λίγο μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Κάθε προσπάθεια όμως να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό, η εκτεταμένη εφαρμογή του οποίου αποκαλύφθηκε το 2013 από τον πρώην υπάλληλο της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, θα τύχει σθεναρής αντίστασης στη Βουλή, ιδιαίτερα καθώς ο νόμος που πέρασε χθες (Freedom Act) έχει ευρεία υποστήριξη και από τα δύο κόμματα της Βουλής.

Υποστηρικτές του Patriot Act, τμήματα του οποίου λήγουν την 1η Ιουνίου και τα οποία θέλει να ανανεώσει ο Μακκόνελλ, διατείνονται ότι ο νόμος προσφέρει σημαντικά εργαλεία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ κρατικά στελέχη και ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος χρησιμοποιήθηκε από το FBI για να μαζέψει υλικό για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και στοιχεία από διεθνή εμβάσματα μέσω εταιρειών όπως η Western Union.

Αυτές οι δυνατότητες θα παραμείνουν εάν το Freedom Act περάσει και στη Γερουσία, αλλά οι δυνατότητες συλλογής πληροφοριών θα περιορίζονται σε περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση θέτει συγκεκριμένα κριτήρια συλλογής.

Ο Λευκός Οίκος έχει πει ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα υποστηρίζει τις αλλαγές που φέρνει το Freedom Act και θα το συνυπογράψει.