Το θέμα που ακολουθεί είναι πέρα για πέρα αληθινό. Σε λίγες εβδομάδες, το καλοκαίρι του 2015, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα: είναι το Μουσείο που θα εκθέτει κόπρανα!

Σε ένα αγρόκτημα στην επαρχία της Piacenza, κοντά στο Μιλάνο, όπου 2.500 αγελάδες τρώνε και να πάρουν το λίπος που χρειάζεται για να παράγουν το γάλα που κάνει το τυρί Grana Padano, τα βοοειδή παράγουν επίσης και τεράστια ποσότητα κοπριάς.

Ο Gianantonio Locatelli, ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος, άρχισε να επαναχρησιμοποιεί το μεθάνιο, για φυσικά λιπάσματα και υλικά κατασκευής, και τελικά εμπνεύστηκε για να δημιουργήσει το Μουσείο… κοπράνων-The Shit Museum όπου στεγάζεται στο κάστρο Castelbosco: τα δωμάτια, θερμαίνονται με μεθάνιο, περιέχουν μια συλλογή υλικών όπως τα λιπάσματα και τα καύσιμα που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα μέχρι και τα βιοκαύσιμα που χρησιμοποιούν σήμερα ως πρώτη ύλη.

Έτσι, η δημιουργία του Μουσείου, όπως αναφέρει το diariodesign.com, έχει νόημα καθώς αναγνωρίζει το υλικό «που δίνει ζωή και ενέργεια […] και το οποίο έχει λανθασμένα θεωρηθεί άνευ αξίας» σύμφωνα με έναν από τους ιδρυτές του, Massimo Torrigiani.