Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα 368.149 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί στις 5 Ιανουαρίου (332.252).

Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 268 θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων σε 98.947, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επιπλέον 65 ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπου σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 3.969 φορείς του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο ρεκόρ κρουσμάτων είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, μιλώντας στο κοινοβούλιο, λίγο νωρίτερα. «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιους αριθμούς από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης», υπογράμμισε, φανερώνοντας την ανησυχία του.

Σύριγγα και δοχείο με δόση εμβολίου

«Τελεί ακόμα υπό συζήτηση»

Οι υγειονομικές αρχές μελετούν το ενδεχόμενο χορήγησης μιας τέταρτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 σε άτομα τρίτης ηλικίας, ακόμη και αν αυτό το θέμα είναι προς το παρόν «πρόωρο», ανέφερε νωρίτερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται όλες περίπου στο ίδιο στάδιο σε αυτά τα θέματα, περιμένοντας τη θέση των επιστημονικών αρχών», ανέφερε το υπουργείο σε ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

«Η χορήγηση τέταρτης δόσης τελεί ακόμα υπό συζήτηση, είναι ακόμη πολύ νωρίς να σχολιάσουμε το θέμα. Θα κάνουμε ό,τι μας λένε οι επιστημονικές αρχές», συνέχισε το υπουργείο, το οποίο θα περιμένει ιδίως τη γνώμη της ειδικής επιτροπής COSV για τη στρατηγική εμβολιασμών και της Ανώτατης Αρχής για την Υγεία (HAS).

Επισημαίνεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αλλά και ο ΠΟΥ παραμένουν σκεπτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο χορήγησης νέας αναμνηστικής δόσης, παρά σε ευπαθείς ομάδες, όπως συνέβη στην Ελλάδα, όπου δόθηκε «πράσινο φως» για τη χορήγησή της στους ανοσοκατεσταλμένους.