Ένας Αυστραλός έχει απαγόρευση εξόδου 8.000 ετών και δεν θα του επιτραπεί να φύγει από το Ισραήλ μέχρι το έτος 9999 λόγω μη καταβολής της διατροφής των ανήλικων τέκνων του, αναφέρει το NewsAU.

Ο Noam Huppert, ένας 44χρονος αλλοδαπός υπήκοος της Αυστραλίας, έχει διαταγή «αναγκαστικής παραμονής» στη χώρα εναντίον του από το 2013 και δεν μπορεί να άρει την εντολή έως ότου καταβάλει εκκρεμείς πληρωμές 3,34 εκατομμυρίων δολαρίων (2,95 εκατομμύρια Ευρώ) για διατροφή των δύο του παιδιών στην πρώην σύζυγό του.

«Το σύνολο το έτος 2013 ήταν περίπου 7,5 εκατομμύρια τοπικού νομίσματος (3,34 εκατομμύρια δολάρια)», είπε στο NewsAU ο κ. Huppert, ο οποίος εργάζεται ως αναλυτικός χημικός σε μια φαρμακευτική εταιρεία. Τα ισραηλινά δικαστήρια είχαν αποφασίσει ότι ο Huppert χρωστούσε 5.000 NIS το μήνα για κάθε παιδί μέχρι να κλείσει τα 18 του.

«Από το 2013, είμαι κλειδωμένος στο Ισραήλ», εξήγησε ο Χούπερτ, προσθέτοντας ότι ήταν ένας από τους πολλούς Αυστραλούς πολίτες που τους «διώκει το ισραηλινό δικαστικό σύστημα μόνο επειδή ήταν παντρεμένοι με Ισραηλινές γυναίκες». Στον Χούπερτ απαγορεύεται να ταξιδέψει ακόμη και για δουλειά ή διακοπές έξω από τη χώρα.

Οι νόμοι σχετικά με τη διατροφή των παιδιών είναι ασαφείς, αν και φαίνεται ότι το έτος 9999 ορίστηκε επειδή ήταν η υψηλότερη δυνατή… ποινή που ταίριαζε στον εν λόγω κώδικα.

Οι νόμοι του Ισραήλ σχετικά με το διαζύγιο και τη διατροφή των παιδιών έχουν αντιμετωπίσει προηγούμενες επικρίσεις ως αόριστοι και άδικοι. Ο σκηνοθέτης Sorin Luca, ο οποίος δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ για τους νόμους περί διαζυγίου του Ισραήλ με τίτλο “No Exit Order”, ισχυρίζεται ότι «Μια γυναίκα μπορεί εύκολα να επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση στον πατέρα, με αίτημα για οικονομική υποστήριξη παιδιών, η οποία ενδέχεται να επεκταθεί σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του».

«Από τη στιγμή που ένας πατέρας έχει την εντολή, μπορεί να φυλακιστεί έως και 21 ημέρες, είτε έχει τη δυνατότητα να πληρώσει είτε όχι – χωρίς καμία έρευνα για τα οικονομικά του. Οι άνδρες αναμένεται να πληρώσουν το 100% ή και περισσότερο από το εισόδημά τους για τα παιδιά τους», συνεχίζει ο Luca.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ περιλαμβάνει μια προειδοποίηση σχετικά με τα ζητήματα οικονομικής υποστήριξης παιδιών του Ισραήλ, τα οποία αποκτούν μη ισραηλινοί πολίτες, λέγοντας ότι τα πολιτικά και θρησκευτικά δικαστήρια στο Ισραήλ «ασκούν ενεργά την εξουσία τους να απαγορεύουν σε ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων μη Ισραηλινών, να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τα χρέη ή άλλες νομικές αξιώσεις εναντίον τους να επιλυθούν», προειδοποιώντας περαιτέρω ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ «δεν είναι σε θέση να ακυρώσει το χρέος ενός Αμερικανού πολίτη ή να εγγυηθεί την αναχώρησή του από το Ισραήλ όταν αντιμετωπίζει εμπόδιο στο να φύγει από τη χώρα μέχρι να πληρώσει τα χρέη του».