Εφικτό φαίνεται πως θεωρεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έναν συμβιβασμό με τη Βρετανία ώστε να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα να συμφωνήσει να παραμείνει εντός αυτής αν και απέκλεισε μεγάλες αλλαγές στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων, θέμα που απασχολεί πολλούς Βρετανούς.

Εννέα ημέρες πριν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, οι οποίες ενδέχεται να αναδείξουν στην εξουσία έναν πρωθυπουργό που έχει δεσμευθεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για να κριθεί η παραμονή – ή μη -της χώρας στην ΕΕ, μιλώντας στο BBC ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι θα ήταν πρόωρο να γίνει λεπτομερής συζήτηση για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς ζητάει το Λονδίνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εμφανίστηκε ενοχλημένος από τα βρετανικά δημοσιεύματα τα οποία θέλουν να απέρριψε οποιαδήποτε αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ από όταν ανέλαβε πρόεδρος της Κομισιόν.

«Εξαρτάται από το αίτημα καθώς κι από άλλα πράγματα, όπως η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει επίσης σε αλλαγές της συνθήκης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε μάλιστα πως «Δεν ζητάω αλλαγές της συνθήκης και αποκλείω όντως μείζονες αλλαγές αυτής όσον αφορά την ελευθερία κίνησης, όμως μπορούν να θιγούν άλλα ζητήματα στα οποία είναι εφικτή η αλλαγή πολιτικής βάσει της ισχύουσας συνθήκης».

Ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δεν έκρυψε τη σφοδρή αντίθεσή του στην ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Γιούνκερ, έχει δεσμευτεί ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για να κριθεί εάν η χώρα του θα μείνει εντός της ΕΕ ή όχι το 2017, αφού επαναδιαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες προκειμένου να ανακτήσει μεγάλο μέρος των εξουσιών οι οποίες έχουν εκχωρηθεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ιδίως ο Κάμερον θέλει το Λονδίνο να είναι σε θέση να επιβάλει περιορισμούς στη μετανάστευση από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη.

Όμως είναι κάθε άλλο παρά σαφές εάν θα επανεκλεγεί την 7η Μαΐου, αφού το Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, το οποίο συγκεντρώνει σχεδόν ίσο ποσοστό των προθέσεων ψήφου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διαβεβαιώνει ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα μόνο σε περίπτωση μιας μεγάλης μεταβίβασης εξουσιών από το εθνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες – πράγμα που δεν μοιάζει πιθανό να συμβεί, τουλάχιστον σύντομα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι δεν θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ και υποσχέθηκε να επιδιώξει την επίτευξη μιας «δίκαιης συμφωνίας». Όπως είπε χαρακτηριστικά «Υπάρχει ακόμη περιθώριο για να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα σε όσα νομίζω ότι θα προτείνει η Βρετανία και σε όσα νομίζω ότι θα απαντήσει η Ευρώπη», ανέφερε