Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχει αναμφίβολα πρόβλημα με την τρομοκρατία, την οποία πρέπει να «χτυπήσει», σημείωσε ο υπουργός Ασφάλειας της χώρας Ντράγκαν Μέκτιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σαράγεβο.

Σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fen, ο κ. Μέκτιτς ανέφερε πως «έχουμε συγκεκριμένες ριζοσπαστικές, βίαιες ιδεολογίες, έχουμε με συγκεκριμένο τρόπο παρούσα και τρομοκρατική ιδεολογία, συγκεκριμένο αριθμό οργανώσεων, οι οποίες την υποστηρίζουν. Έχουμε άτομα που στρατολογούν, παροτρύνουν και χρηματοδοτούν τέτοια συμβάντα».

Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είπε ότι το Συμβούλιο υπουργών της Βοσνίας αναλύει τη χθεσινή επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ζβόρνικ και ορισμένα προβλήματα που θεωρούνται τρομοκρατικές απειλές και κίνδυνος για τη χώρα και ότι θα υιοθετήσει συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Ο κ. Μέκτιτς είπε ότι από επιχειρησιακούς ελέγχους εξακριβώθηκε ότι ο δράστης της τρομοκρατικής αυτής ενέργειας δεν ήταν καταγεγραμμένος στις βάσεις δεδομένων των υπηρεσιών ασφάλειας και ότι τώρα γίνονται προσπάθειες να διαπιστωθούν τα κίνητρα του εγκλήματος.

Τόνισε πως είναι γεγονός ότι κατά την εισβολή στο αστυνομικό τμήμα ο δράστης άνοιξε πυρ και φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», κάτι που δείχνει ότι πιθανόν παρακινήθηκε από ακραία ιδεολογία. Οι συνθήκες ακόμη διερευνώνται, είπε.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι συνελήφθη ένα άτομο στο Ζβόρνικ και ότι διεξάγονται έρευνες στην κατοικία του. «Το άτομο αυτό ήταν στη Συρία σε πεδία μαχών, επέστρεψε και είχε συγκεκριμένες επαφές με τον δράστη της τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά τώρα όλες οι επικοινωνίες τους και η ενδεχόμενη άσκηση επιρροής του συλληφθέντα στον δράστη ερευνώνται», είπε.

Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας πρόσθεσε ότι ένα ακόμη πρόσωπο που συνδέεται με αυτή την πράξη, το οποίο έχει καταγραφεί ως εξαιρετικά ακραίο, είχε επίσης διασυνδέσεις με το δράστη.

Ο κ. Μέκτιτς δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ενημέρωση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, που διανεμήθηκε σε όλες τις υπηρεσίες ασφάλειας στη Βοσνία, ότι ως αντίποινα για την ανάληψη ορισμένων μέτρων εναντίον προσώπων καταγωγής από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη στην Αυστραλία θα μπορούσε να συμβεί τρομοκρατική επίθεση επί βοσνιακού εδάφους.