Η δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μια συνοικία στο κέντρο της πόλης, λόγω της έκρηξης θανάτων από υπερβολική δόση, κατά κύριο λόγο από φεντανύλη, ένα συνθετικό οπιοειδές που κάνει θραύση στις ΗΠΑ.

Η συνοικία Τέντερλοϊν, που γειτονεύει με τη Γιούνιον Σκουέρ και άλλες τουριστικές περιοχές του Σαν Φρανσίσκο, έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης και χρήσης οπιοειδών, με θανάτους σε καθημερινή βάση.

Κατά μέσο όρο «χάνουμε περισσότερους από δύο ανθρώπους καθημερινά λόγω υπερβολικής δόσης, κυρίως από φεντανύλη», είπε ο δημοτικός σύμβουλος Ματ Χέινι. «Πρόκειται για μια κρίση δημόσιας υγείας που απαιτεί μια κατεπείγουσα αντίδραση σε ό,τι αφορά τον συντονισμό και την αποφασιστικότητα» των αρχών, πρόσθεσε.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, με την εξάπλωση των συνθετικών οπιοειδών, που είναι πιο ισχυρά από την ηρωίνη ή τη μορφίνη, ο αριθμός των υπερβολικών δόσεων εκτοξεύτηκε στο Σαν Φρανσίσκο. Πέρυσι καταγράφηκε ρεκόρ, με 711 θανάτους. Η εφημερίδα San Francisco Chronicle ανέφερε ότι και φέτος οι θάνατοι θα πλησιάζουν αυτόν τον αριθμό, με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την οποία υπέγραψε η δήμαρχος Λάντον Μπριντ επιτρέπει στις τοπικές αρχές να ανοίξουν γρήγορα κέντρα φιλοξενίας και ψυχολογικής υποστήριξης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους πολεοδομικούς κανονισμούς ή να προκηρύσσουν χρονοβόρους διαγωνισμούς. Το μέτρο αυτό βασίστηκε σε εκείνο που εφαρμόστηκε σε όλο το Σαν Φρανσίσκο τον Φεβρουάριο του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 100.306 θάνατοι από υπερβολική δόση, αύξηση 28,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς (78.056 θάνατοι). Είναι η πρώτη φορά που ξεπερνιέται το συμβολικό όριο των 100.000 θανάτων, που αντιστοιχεί σε έναν θάνατο κάθε 5 λεπτά.

Η μάστιγα αυτή τροφοδοτείται κυρίως από την κυκλοφορία νοθευμένων φαρμάκων, κυρίως μέσω του διαδικτύου ή των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Το Τέντερλοϊν είναι μια συνοικία διαβόητη για τον υψηλό αριθμό των άστεγων, των τοξικομανών και των εμπόρων ναρκωτικών που συχνάζουν εκεί. Για την Λάντον Μπριντ, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει «να σταματήσουμε τις παράνομες δραστηριότητες» στην περιοχή και «να δώσουμε στους ανθρώπους τη θεραπεία και τη στήριξη που χρειάζονται».

Ο αλκοολισμός και η τοξικομανία έχουν αυξηθεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, λόγω της οποία διακόπηκαν πολλά προγράμματα στήριξης των εξαρτημένων ατόμων και αυξήθηκε γενικά το επίπεδο άγχους των πολιτών.