Επί ποδός τέθηκαν οι αρχές της Γαλλίας, καθώς εντοπίστηκε σε πτηνοτροφείο πάπιας στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας ο εξαιρετικά παθογόνος ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας.

Είναι η πρώτη φορά κατά το τρέχον κύμα της γρίπης των πτηνών που εντοπίζεται ο H5N1 στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας, το οποίο φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πατέ φουά γκρα της Γαλλίας, και όπου τον περσινό χειμώνα προηγούμενο κύμα της γρίπης των πτηνών είχε αποδεκατίσει τα σμήνη πάπιας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (υπότυπος Η5Ν1) ανιχνεύθηκε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο δέλτα του Έβρου, σε έναν ημιθανή βουβόκυκνο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακόμα κι όταν δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισμός των πουλερικών, συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Από την πλευρά τους, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά στο πεδίο και σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών να ενημερώνουν τους αρμόδιους για τη συλλογή τους και την αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο.