Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στην Τζαμάικα. Είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στη χώρα από το 1982, όταν τότε στο νησιωτικό κράτος είχε μεταβεί ο Ρόναλντ Ρίγκαν. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο οποίος συνοδεύεται στο ταξίδι μεταξύ άλλων και από τον υπουργό Ενέργειας Έρνεστ Μόνιζ, θα μετάσχει στο Κίνγκστον σε μια μίνι σύνοδο των 15 μελών της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) με την πρόθεση να τους προσφέρει μια εναλλακτική λύση για το φθηνό πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη το βράδυ θα αναχωρήσει για τον Παναμά για τη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής, η οποία ανοίγει την αυλαία της την επόμενη μέρα.

Η επίσκεψή του Αμερικανού προέδρου στον Παναμά θα λάβει ιστορικό χαρακτήρα καθώς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, για πρώτη φορά αφότου οι δυο χώρες ξεκίνησαν την προσπάθεια πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι Ομπάμα και Κάστρο, οι οποίοι ταυτόχρονα είχαν ανακοινώσει στις 17 Δεκεμβρίου του 2014 την έναρξη της διαδικασία συμφιλίωσης, είχαν μια ακόμη συνάντηση πριν από ένα χρόνο στο Γιοχάνεσμπουργκ, κατά τη διάρκεια της κηδείας του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

Αυτή τη φορά, όμως η Ουάσιγκτον και η Αβάνα ψάχνουν για κάτι πιο ουσιαστικό και όχι μόνο για μια απλή χειραψία των δύο ηγετών.