Η αστυνομία της Καταλονίας συνέλαβε έντεκα πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ανήκουν σε ένα δίκτυο στρατολόγησης μαχητών για το Ισλαμικό Κράτος, μεταξύ αυτών πέντε Ισπανοί και ένας Παραγουανός οι οποίοι έχουν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος της επαρχίας.

Κάποιοι ύποπτοι «επιθυμούσαν ανοικτά να εξαπολύσουν μια επίθεση», επεσήμανε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δίκτυο που συνδέεται ξεκάθαρα με το Ντάες (το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ)», δήλωσε ο Ραμόν Εσπαντάλερ, σύμβουλος της καταλανικής κυβέρνησης αρμόδιος για εσωτερικά θέματα.

Το δίκτυο αυτό «στρατολογούσε νεαρούς για να τους ριζοσπαστικοποιήσει, στέλνοντας κάποιους από αυτούς στο Ιράκ ή τη Συρία και είχε δημιουργήσει έναν επιχειρησιακό πυρήνα που επιθυμούσε να επιτεθεί στην Καταλονία», εξήγησε ο Εσπαντάλερ.

Πρόκειται για δέκα άνδρες και μία γυναίκα ηλικίας 17 με 45 ετών, εκ των οποίων πέντε Ισπανοί και ένας Παραγουανός που είχαν προσηλυτιστεί στο ισλάμ, διευκρίνισε ο ίδιος.

Το δίκτυο «είχε ήδη στείλει τέσσερις τζιχαντιστές εκ των οποίων τρεις συνελήφθησαν στη Βουλγαρία» τον Δεκέμβριο, ενώ εναντίον του τέταρτου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, πρόσθεσε ο Εσπαντάλερ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ επεσήμανε ότι από τα 1.264 τεμένη που υπάρχουν στην Ισπανία, τα 98 έχουν υιοθετήσει «την πιο αυστηρή εκδοχή του ισλάμ, τον σαλαφισμό, εκ των οποίων περίπου 50 βρίσκονται στην Καταλονία».