Την ώρα που το νέο κύμα κορονοϊού σαρώνει την Ευρώπη με έκδηλη την ανησυχία για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον, ορισμένες χώρες της Ε.Ε μπαίνουν ξανά σε lockdown για τον περιορισμό των κρουσμάτων, ενώ μουσεία κλείνουν και εκθέσεις-υπερπαραγωγές δεν είναι πλέον επισκέψιμες.

Αναλυτικότερα, το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης (Kunsthistorisches) της Βιέννης, για παράδειγμα, χρειάστηκε να αποκλείσει το κοινό από μεγάλη έκθεση για τον Τιτσιάνο, καθώς στην Αυστρία είναι σε ισχύ μέτρα lockdown μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

«Θα χάσουμε εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε στο Artnet News η Σαμπίνε Χάαγκ, γενική διευθύντρια του Μουσείου.

Η οικονομική ενίσχυση στον τομέα του πολιτισμού, θα επεκταθεί και θα αυξηθεί, δήλωσε η υφυπουργός Τέχνης και Πολιτισμού Αντρέα Μάγιερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ χαρακτήρισε τον πιθανό αντίκτυπο του lockdown στον πολιτιστικό τομέα της χώρας ως «άλλη μια οπισθοδρόμηση που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Στο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Σαξονίας έως τις 12 Δεκεμβρίου θα ισχύουν μέτρα lockdown με αποτέλεσμα η έκθεση «Vermeer» για τον Ολλανδό ζωγράφο Γιοχάνες Βερμέερ, στην Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων (Gemäldegalerie Alte Meister) της Δρέσδης να ματαιωθεί.

Είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιανουαρίου αλλά δεν μπορεί να παραταθεί καθώς θα μεταφερθεί στην Ιαπωνία.