Και όμως στην Ισπανία, οι εν ενεργεία πρωθυπουργοί ενδέχεται να δεχτούν μέχρι και βαριές… χρηματικές καμπάνες για τα παραπτώματά τους. Κάπως έτσι, ο Πέδρο Σάντσεθ τιμωρήθηκε επειδή ως εν ενεργεία πρωθυπουργός είχε δώσει τηλεοπτική συνέντευξη από την επίσημη κατοικία του, το Παλάτι Μονκλόα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2019

Συγκεκριμένα, ο ισπανός πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να καταβάλει από την τσέπη του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τo ποσό των 2.420 ευρώ ως αποζημίωση για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2019.

Το συντηρητικό, δεξιό Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular) είχε καταγγείλει τον Πεδρο Σάντσεθ στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, υποστηρίζοντας σθεναρά ότι παραβίασε κατάφωρα την αρχή της ουδετερότητας του θεσμού που εκπροσωπούσε, παραχωρώντας συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta από το Παλάτι Μονκλόα, την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα έκανε προεκλογική εκστρατεία.

500 ευρώ θα πληρώσει ο πρωθυπουργός

Η εκλογική επιτροπή επέβαλε αρχικά ένα πρόστιμο της τάξης των 500 ευρώ στον ισπανό πρωθυπουργό, το οποίο ο ίδιος εφεσίβαλε, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι προκάτοχοί του σε βάθος δεκαετιών, έδιναν συνεντεύξεις από την επίσημη κατοικία τους. «Το έκαναν ο Ραχόι, ο Θαπατέρο, ο Αζνάρ, ο Γκονζάλες. Φαίνεται όμως ότι η εκλογική επιτροπή αλλάζει τα κριτήριά της και τώρα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες», υποστήριξε ο ίδιος, σύμφωνα με την El Pais.

Προς υπεράσπισή του, ο Σάντσεθ ισχυρίστηκε ότι δεν επέλεξε ο ίδιος την τοποθεσία ή το περιεχόμενο της συνέντευξης και ότι μόλις κατατέθηκε η καταγγελία, το link της συνέντευξης αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα του Παλατιού Μονκλόα.

Και παρόλο που είναι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας, δεν κατάφερε παρόλ’ αυτά να πείσει τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα οποία μάλιστα αύξησαν το ύψος της αποζημίωσης προς το Λαϊκό Κόμμα στα 2.420 ευρώ, ενώ τo ίδιο ποσό καλείται να καταβάλει και η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος Ισαβέλ Θελαά. Επιπλέον ο Σάντσεθ υποχρεώθηκε να πληρώσει και 2.000 ευρώ ως δικαστικά τέλη.

Ο 49χρονος Πέδρο Σάντσεθ Πέρεθ-Καστεχόν (Pedro Sánchez Pérez-Castejón), γενικός γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος από τον Μάιο του 2017, ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας την 1η Ιουνίου 2018, μετά την υπερψήφιση από το ισπανικό Κοινοβούλιο της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης του προκατόχου του, Μαριάνο Ραχόι.