Η καταπολέμηση της φτώχειας είναι η βασική πρόκληση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής για το 38% των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η ειρήνη και η ασφάλεια καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 34% των ερωτηθέντων και ακολουθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα με 33%.

Αντίθετα οι ερωτηθέντες δεν θεωρούν ότι τα θέματα της μετανάστευσης είναι πρώτιστης σημασίας.

Αν και οι ερωτηθέντες στην Ισπανία (11%) και τη Μάλτα (18%) –χώρες που αφορά άμεσα η λαθρομετανάστευση από την Αφρική– δίνουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα αυτό σε σχέση με το μέσο όρο των ευρωπαίων πολιτών (6%), η λαθρομετανάστευση θεωρείται κατά μέσο όρο ένα θέμα λιγότερο σημαντικό σε σχέση με τη φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Αντρις Πίμπαλγκς, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για την Ανάπτυξη, εξέφρασε ικανοποίηση που η υλοποίηση των στόχων της Χιλιετίας για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας είναι επίσης «μια προτεραιότητα για τους πολίτες της ΕΕ».

Η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής που αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της τη Δευτέρα στην Τρίπολη «θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητηθούν οι τρόποι βελτίωσης της συνεργασίας μας προς την κατεύθυνση αυτή», υπογράμμισε.

Επιπλέον, οι θετικές εικόνες που οι πολίτες της ΕΕ έχουν για την Αφρική επικεντρώνονται στην ομορφιά της μαύρης ηπείρου (28%) και στην πανίδα της (24%).

Η ευρωπαϊκή δημοσκόπηση διεξήχθη τον Ιούνιο του 2010, στο πλαίσιο των 26.500 πρόσωπο με πρόσωπο επαφών με θέμα τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής.