Η εταιρεία διαστημικού τουρισμού Virgin Galactic ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/11) την τυχερή που κέρδισε δύο θέσεις για ένα ταξίδι στο διάστημα: μια 44χρονη γυναίκα, που ζει στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και η οποία απέκτησε αυτά τα εισιτήρια, που πωλούνται αυτή τη στιγμή στην τιμή των 401.570 δολαρίων, χάρη σε μια κλήρωση.

Η Κέισα Σάχαφ αποφάσισε πως θα ταξιδέψει μαζί με τη 17χρονη κόρη της, μια φοιτήτρια Επιστημών που σπουδάζει στη Βρετανία, η οποία ονειρευόταν να εργαστεί για τη Nasa.

Τα νέα ανακοινώθηκαν προσωπικά από τον ιδρυτή της Virgin Galactic, ο οποίος την επισκέφθηκε στο σπίτι της στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα στις αρχές Νοεμβρίου.

«Πίστευα πως θα συνομιλούσαμε στο Zoom», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κέισα Σάχαφ. «Όταν είδα τον Ρίτσαρντ Μπράνσον να μπαίνει, άρχισα να φωνάζω! Δεν μπορούσα να το πιστέψω».

«Όταν ήμουν μικρή, το διάστημα πάντα με γοήτευε», συμπλήρωσε. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για εμένα να νιώσω ότι ζω».

Η Κέισα Σάχαφ κέρδισε το βραβείο συμμετέχοντας σε μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων που είχε οργανώσει η Virgin Galactic στην πλατφόρμα Omaze, κατά την οποία μαζεύτηκαν 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα θα δοθούν στη μη κυβερνητική οργάνωση Space for Humanity, η οποία εργάζεται για μια μεγαλύτερη πρόσβαση στο διάστημα.

Το ποσό των χρημάτων που πρόσφερε η 44χρονη δεν έχει αποκαλυφθεί, όμως οι δωρεές ξεκινούσαν από τα 10 δολάρια. Η όλη πρωτοβουλία προσέλκυσε σχεδόν 165.000 συμμετέχοντες σε διάστημα 8 εβδομάδων, έγινε γνωστό από τη Virgin Galactic σε ένα δελτίο τύπου.

«Η δυνατότητα του να δίνουμε στους ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε υπόβαθρου ισότιμη πρόσβαση στο διάστημα και, σε αντάλλαγμα, την ευκαιρία να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν τους άλλους μόλις επιστρέψουν στη Γη, είναι αυτό προς το οποίο η Virgin Galactic τείνει εδώ και δύο δεκαετίες», δήλωσε ο Βρετανός Ρίτσαρντ Μπράνσον, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Η Κέισα Σάχαφ θα βρίσκεται μεταξύ των «πρώτων αστροναυτών» της Virgin Galactic, όμως η θέση της στην ουρά αναμονής δεν έχει προς το παρόν καθοριστεί, σύμφωνα με μία εκπρόσωπο τύπου της εταιρείας.

Η Virgin Galactic έχει ήδη προπωλήσει περίπου 700 εισιτήρια για το διάστημα: 600 μεταξύ 2005 και 2014 και 100 από τον Αύγουστο, όταν διατέθηκαν προς πώληση έναντι του ποσού των 450.000 δολαρίων.

Ο στόχος είναι να πωληθούν συνολικά 1.000, πριν από την έναρξη των εμπορικών πτήσεων, η πρώτη εκ των οποίων αναμένεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.