Ουτοπική είναι για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ η πρόθεση του Ντέιβιντ Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με τους εταίρους της εντός της ΕΕ, προωθώντας μάλιστα αλλαγές στις συνθήκες της Ένωσης.

«Η διαίσθησή μου μού λέει ότι η τροποποίηση των Συνθηκών είναι σχεδόν αδύνατη αποστολή σήμερα γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα ορθολογισμού, επιτυχημένου επιχειρήματος», είπε ο Τουσκ στο βρετανικό Guardian

«Χρειαζόμαστε ομοφωνία μεταξύ των 28 χωρών μελών στο ευρωκοινοβούλιο, στα 28 εθνικά κοινοβούλια στη διαδικασία της επικύρωσης. Είναι πολύ λίγο να πούμε ότι πρόκειται για το κουτί της Πανδώρας».

Ο Τουσκ είπε ότι θα ήθελε να βοηθήσει τον Κάμερον να επιτύχει μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται να γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι θέλει να αξιολογήσει η Βρετανία, αν όντως απαιτείται αλλαγή στις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Όπως είπε, άλλες χώρες μέλη δεν θέλουν να συζητήσουν για αλλαγή στις Συνθήκες.

«Χρειαζόμαστε…μία καλή λύση για τον Κάμερον και τη Μεγάλη Βρετανία υπό τον ισχύοντα νόμο. Χρειαζόμαστε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρώπη…Κι αισθάνομαι–αλλά δεν είναι ο ρόλος μου να αποφασίσω γι’ αυτό–αλλά αισθάνομαι ότι το Ηνωμένο Βασίλεο χρειάζεται την Ευρώπη», είπε.

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της ή μη μέχρι το τέλος του 2017 σε περίπτωση που επανεκλεγεί τον Μάιο. Επιπλέον, έχει δηλώσει ότι η αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες είναι απαραίτητη για την προσαρμογή των κανονισμών σε τομείς όπως η μετανάστευση.