Η Άγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβαν ένα ξένο πράκτορα ο οποίος βοήθησε τα τρία κορίτσια από τη Βρετανία να μεταβούν στη Συρία στις 17 Φεβρουαρίου με στόχο να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

«Θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο άνθρωπος που βοήθησε τα κορίτσια αυτά; Ο άνθρωπος αυτός συνελήφθη.
Αποκαλύφθηκε ότι είναι κάποιος που εργαζόταν για την υπηρεσία πληροφοριών μιας χώρας του διεθνούς συνασπισμού» υπό τις ΗΠΑ που μάχεται κατά του ΙΚ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο δίκτυο Α Χαμπέρ, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ανατολή.
Ο Τσαβούσογλου περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι ο πράκτορας δεν είναι από τις ΗΠΑ ή κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χιλιάδες μαχητές από περισσότερες από 80 χώρες, μεταξύ αυτών η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Κίνα και οι ΗΠΑ, έχουν ενταχθεί στο ΙΚ και άλλες ακραίες οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ, με πολλούς να καταφέρνουν να φτάνουν στις περιοχές αυτές μέσω της Τουρκίας.

Η Άγκυρα έχει επισημάνει ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες από τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για να εμποδίσει το πέρασμα επίδοξων τζιχαντιστών στη Συρία μέσω του εδάφους της, αναφέροντας κυρίως ως παράδειγμα την περίπτωση των τριών μαθητριών από το Λονδίνο που έφυγαν από τη χώρα τους τον Φεβρουάριο για να ενταχθούν στο ΙΚ.