Όταν η Φράνσες Χάουγκεν αποφάσισε να διαρρεύσει χιλιάδες ντοκουμέντα που απέκτησε όσον ήταν στέλεχος της Facebook, βρέθηκε να πηγαίνει κόντρα σε έναν κολοσσό της τεχνολογίας και στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμου. Πλέον, όμως, έχει ένα δυνατό σύμμαχο – τον επίσης δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας, Πιέρ Ομιντιάρ.

Ο Ομιντιάρ είναι ο ιδρυτής του eBay και έχει περιουσία που υπολογίζεται στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια. Πως εμπλέκεται, όμως, στην υπόθεση; Αφότου η Χάουγκεν άρχισε να δίνει το υλικό της στη «The Wall Street Journal», στράφηκε για βοήθεια στη Whistleblower Aid, έναν οργανισμό με έδρες στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Δουβλίνο, ο οποίος προσφέρει νομική εκπροσώπηση, ασφάλεια, χώρο διαμονής και οικονομική υποστήριξη στα «βαθιά λαρύγγια» των μεγάλων εταιριών που θέλουν ν’ αποκαλύψουν σκάνδαλα.

Σύμφωνα με τους «The Times», το ίδρυμα του Ομιντιάρ έκανε δωρεά στον οργανισμό ύψους 150.000 δολαρίων πέρυσι. Πλέον, η νομική εκπροσώπηση της Χάουγκεν είναι από τη Whistleblower Aid. Η ίδια πηγή αναφέρει, ότι ο φιλανθρωπικός οργανισμός του Γάλλου επιχειρηματία, Luminate, διαχειρίζεται τις δημόσιες σχέσεις της Χάουγκεν, αλλά και τις κυβερνητικές επαφές της στην Ευρώπη. Έτσι, μέσω της Χάουγκεν οι δύο δισεκατομμυριούχοι μάχονται γύρω από το Facebook και τη θέση των εταιριών που προσφέρουν τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες social media στο περιεχόμενο που παρουσιάζεται στις ιστοσελίδες τους.

Ο Μάθιου Ταΐμπι κι ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, δημοσιογράφοι και πρώην συνεργάτες του Ομιντιάρ, ο οποίος είναι αριστερών πεποιθήσεων, μίλησαν στην αγγλική εφημερίδα και υποστήριξαν πως η εμπλοκή του στην υπόθεση οφείλεται σε μια συγκεκριμένη ατζέντα: να ελεγχθεί καλύτερα το διαδίκτυο. Ιδίως, δε, τα θέματα που είναι αντίθετα με τις απόψεις του. Ο Γκρίνγουολντ, ο οποίος είχε ρόλο και στην υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, τόνισε πως ο Ομιντιάρ: «ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος και με ισχυρές ιδεολογικές πεποιθήσεις». Πρόσθεσε πως είναι επικίνδυνο να επιτραπεί οποιαδήποτε καμπάνια ελέγχου του διαδικτύου να χρηματοδοτείται «από μια χούφτα δισεκατομμυριούχων».