Το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών της Μάλτας ενθάρρυνε τα μέλη του να προκαλέσουν τους ανωτέρους τους βάφοντας τα νύχια και τα μαλλιά τους ως αντίδραση στην απαγόρευση του να έχουν μούσι!

Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν το σωματείο της Αστυνομίας της Μάλτας ενοχλήθηκε από την επιβολή ενός νέου κανονισμού του σώματος που ξεκαθάριζε ότι οι άνδρες αστυνομικοί θα πρέπει αν είναι ξυρισμένοι ή αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικό έλεγχο και πιθανώς να τιμωρηθούν αν δεν συμμορφωθούν στις οδηγίες.

Ο νέος κανονισμός δημιουργήθηκε έπειτα από την ανησυχία των ανώτερων κλιμακίων της Αστυνομίας για την καθαριότητα των μελών της αστυνομικής δύναμης. Οι οδηγίες που δόθηκαν, ανέφεραν πως κάθε αστυνομικός που φορά στολή και βρίσκεται σε δημόσιο σημείο δεν θα μπορούσε να «είναι αξύριστος ή ακατάλληλα ντυμένος, να είναι βρώμικος ή να μην είναι τακτοποιημένος ο ίδιος αλλά κι ο εξοπλισμός του». Πρόσθεσε πως «μούσια και οι διάφορες παραλλαγές τους δεν επιτρέπονται».

Το σωματείο που μετράει 1.779 μέλη, από τις περίπου 2.000 ανθρώπους που απαριθμούν την αστυνομική δύναμη της Μάλτας, παραπονέθηκε πως ο κανονισμός είναι αντίθετος με τους νόμους της χώρας. Καθώς δεν έλαβε απάντηση στο αίτημά του για επανεξέταση του κανονισμού, πέρασε στην αντεπίθεση.

Κατεύθυνε τους άνδρες που είναι μέλη του ν’ αρχίσουν από τη Δευτέρα (8/11), είτε φορούν στολή και βρίσκονται σε δημόσια μέρη, είτε όχι, ν’ αφήσουν μούσι «αρκεί να είναι περιποιημένο». Έπειτα, σε μια προσπάθεια για να κεντρίσουν περισσότερο την προσοχή των ανωτέρων, το σωματείο είπε: «πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί βερνίκι νυχιών σε οποιοδήποτε χρώμα, ενώ τα μαλλιά μπορούν να βαφτούν αρκεί το χρώμα να μην είναι πολύ έντονο». Πρόσθεσε πως οι αστυνομικοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα φορέσουν τα καπέλα τους.